Şanlıurfa

Sulara karışan zirai gübreleri ayıklayacak proje

15:19 31 Ocak 2018
Sulara karışan zirai gübreleri ayıklayacak proje

Harran Üniversitesi (HRÜ) GAP Yenilenebilir Enerji Merkezinde (GAPYENEV) geliştirilen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen projesiyle zirai gübrelerle yeraltı sularında yoğunlaşan nitratı temizleyecek.

HRÜ'den yapılan açıklamaya göre, Rektör Prof. Dr. Ramazan Taşaltın ile beraberindekiler GAPYENEV'i ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Taşaltın, membran üzerinde hayvansal ve bitkisel canlıları dengeleyecek mikroorganizmalar üreterek, kaliteli su elde edecek bu proje için patent başvurusu yapıldığını belirtti.

Projeyi geliştiren öğretim elemanlarını tebrik eden Rektör Taşaltın, "Bu çalışma ile içme sularımızı temizlemek ve suya karışan kimyasal maddeleri analiz edebileceğiz. Suda ki bu maddeler ayrıştırıldığında daha kaliteli su elde edilecektir. Hocalarımızı, bu çalışmadan dolayı tebrik ederek başarılarının devamını dilerim." diye konuştu.

Araştırma Görevlisi Deniz Uçar da yeraltı sularında bulunabilen nitrat ve perklorat arıtımını sağlayan bu proje ile bazı mikroorganizmalar nitratı soluyarak zararsız azot gazını dönüştürebildiğini belirterek, "Yeraltı sularında yoğun miktarda nitrat kirliliği bulunmaktadır. Bu kirliliğin en önemli kaynağı zirai gübreler olup bazı köylerde içilebilir suyun 10 kat fazlası nitrat bulunabilmektedir. Bu mikroorganizmalar nitratı soluyarak zararsız azot gazını dönüştürebilecek" ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.