Şanlıurfa

Şanlıurfa'da kuraklık tahıl üretimini etkiledi

11:06 27 Nisan 2018
Şanlıurfa'da kuraklık tahıl üretimini etkiledi

Türkiye'nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, kurak geçen sonbahar ve kış döneminin ardından nisan ayındaki yağışlar da çiftçinin yüzünü güldürmedi.

Ekilebilen tarım alanı bakımından Konya ve Ankara'dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa'da, Türkiye'deki mercimeğin yüzde 36'sı, buğdayın yüzde 10'u, arpanın ise yüzde 11'i üretiliyor.

Sonbahar ve kış mevsimlerinin kurak geçtiği kentte nisan ayındaki yağışlar, kuru tarımın yapıldığı alanlarda üreticilerin yüzünü güldürmeye yetmedi.

Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi GAP bölgesinde de sonbahar ve kış mevsimlerinin yanı sıra mart ayının kurak geçtiğini hatırlattı.

Kuraklığın özellikle tahıl ürünlerine büyük zarar verdiğini vurgulayan Çullu, tamamen yağışlara bağlı olan kuru tarım alanlarında çiftçilerin hasat yapamayacağını belirtti.

Bu yıl tahıl ekim sezonundan sonra uzun süre düşmeyen yağış tahıl üreticini endişelendirdiğini anlatan Çullu, şöyle konuştu:

"Ocak ve şubat ayında düşen yağışlar kısmen çiftçilere ümit verse de mart ayında yetersiz yağışın düşmesi özellikle kuru alanlardaki tahıl tarlarında ciddi bitki streslerine neden oldu. Mart ayında yetersiz yağıştan sonra nisan ayında etkili olan yağış çiftçinin yüzünü güldüremedi. GAP alanında her ne kadar sulanan alanlar olsa da çok geniş alanlar tamamen doğal yağışlara bağlıdır. Bölgede mart ayında beklenen yağmurun düşmemesi nedeniyle bitkiler yeterli gelişimi gösteremedi ve daha az verim ile daha erken hasada gelmiş oldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre GAP alanında mart ayında düşen yağış normal değerin en az yüzde 50'sinden daha az düşmüş durumda. Ülkenin bazı bölgelerinde yeterli yağış düşerken, burada çiftçilerin şansız yılı olmuştur. Bu mercimek, buğday ve arpa da verim kaybı demektir."

Sulanmayan arazilerde ciddi problemler olduğunu aktaran Çullu, bunun rekolteyi önemli derecede etkileyeceğini kaydetti.

Kuru tarım yapan çiftçilerden Hamza Elmas da yaklaşık yüz dönümlük tarlada mercimek ve arpa ektiğini ifade ederek, kuraklık nedeniyle hasat yapamayacağını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.