Şanlıurfa

Fırat'ın kıyısında iftar keyfi

11:43 25 Mayıs 2018
Fırat'ın kıyısında iftar keyfi

MEHMET FATİH ASLAN - Güneydoğu bozkırının ortasında olmasına rağmen Birecik Baraj Gölü sayesinde sahil kenti görünümüne sahip olan Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesi, ramazan ayında iftar yapmak isteyenlerin ilgisini çekiyor.

Fırat Nehri üzerine yapılan Birecik Barajı nedeniyle bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesinin 2013 yılında "Sakin Şehir" ağına dahil ettiği Halfeti, yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanlarının başında geliyor.

Tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle Güneydoğu'nun "saklı cenneti" olarak da adlandırılan ilçe, ramazan ayında da ilgi görüyor.

Büyük bölümü sular altında kalan "batık kenti" tekne turuyla gezen ziyaretçiler, tur sırasında birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale ile su altında kalan caminin minaresi ve terk edilmiş eski yapıların bulunduğu Savaşan Mahallesi'ni görme fırsatı buluyor.

Bir kısmı su altında kalan Ulu Cami'yi gezenler, dünyada sadece ilçede yetiştiği belirtilen "Karagül" bitkisini de görebiliyor.

Ramazan ayı ile farklı güzelliğe bürünen ilçede ziyaretçiler, günün sonunda Fırat Nehri'nin oluşturduğu kanyon ile adeta denizi andıran manzara karşısında iftar yapıyor.

İftar için nehir üzerinde kurulu restoranları ve bölgedeki sosyal tesisleri seçen ziyaretçiler, ilçenin yöresel yemeklerini tatmanın keyfini yaşıyor.

Ziyaretçiler, iftarın ardından sahilde yürüyüş yaparak günün yorgunluğunu atıyor.

- "Ramazanda turizm hareketliliği devam ediyor"

İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname kapsamında belediye başkan vekili olarak görevlendirilen Kaymakam Şeref Albayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl ilçede turizm hareketliliğinde ciddi artış olduğunu söyledi.

Turist sayısındaki artışın kendilerini ve ilçe halkını mutlu ettiğini belirten Albayrak, "Nisan-mayıs aylarında Halfeti'ye 500 bin civarında ziyaretçi girişi sağlandı. Hem tekne turları hem de konaklama anlamında turizm Halfeti de büyük ivme kazandı. Ramazan ayında da yine bu şekilde turizm hareketliliği devam etmekte." diye konuştu.

Albayrak, Şanlıurfa'nın karasal iklime sahip bulunmasına rağmen Halfeti'nin suya ve doğal güzelliğe en yakın nokta olduğunu ifade ederek, ilçenin bu nedenle ramazan ayında da ilgi gördüğüne dikkati çekti.

Birçok kişinin Fırat Nehri'nin doğal güzelliğinde iftar yapmak amacıyla Halfeti'yi tercih ettiğini dile getiren Albayrak, "Halfeti, çevre il ve ilçelere göre suya en yakın noktada olması ve doğal güzellikleri dolayısıyla ilgi görüyor. Bu ilgi ramazan ayında da devam ediyor. Bazı ziyaretçiler, Fırat Nehri'nin kenarında iftarını yapmak için geliyor. Özellikle Şanlıurfa ve çevre illerdeki vatandaşlarımızı, Fırat'ın kenarında keyifli bir iftar sofrası yaşamak istiyorlarsa Halfeti'ye davet ediyorum." şeklinde konuştu.

- "Burada iftar yapmak gerçekten bambaşka bir duygu"

Ziyaretçilerden Müslüm Karataş da Şanlıurfa'dan geldiğini belirterek, Fırat Nehri'nin kenarında adeta saklı bir cennet olduğunu söyledi.

Karataş, "Burada iftar yapmak gerçekten bambaşka bir duygu. Burası gerçekten hem şirin hem de saklı cennet gibi. Yemekleri de yöresel, kimisi meyveden yapılmış, kimisi sulu yemek. Hem suyun kenarındayız hem saklı cennetteyiz. Burada iftar yapmak çok güzel." ifadelerini kullandı.

Halfeti'nin iftar için ayrıcalıklı bir yer olduğunu dile getiren Yaşar Aksoy da gün batımında ilçenin çok güzel atmosfere büründüğünü anlattı.

İlçeye sık sık gelmeye çalıştığını belirten Aksoy, "Burada iftar yapmak güzel bir duygu. Keşke her zaman gelebilsek." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.