Şanlıurfa

Şanlıurfa'da sıcağa "Dam palas" çözümü

13:29 11 Haziran 2018
Şanlıurfa'da sıcağa "Dam palas" çözümü

Yaz sıcaklarının artmasıyla Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi sakinlerince "dam palas" olarak nitelendirilen geceyi çatıda uyuyarak geçirme dönemi başladı.

Siverek ilçesinde gündüz sıcaklığının 40 dereceye yaklaşması nedeniyle evlerde bunalan ve çeşitli yöntemlerle serinlemeye çalışanlar, gece ise 25 dereceyi bulan sıcaklıkta uyuyabilmek için evlerin damlarında yatıyor.

Ramazan ayının son günlerinde sıcaklıkların artmasıyla iftar yemeğini avluda yiyen ev sakinleri, damda serilen yataklarda sahura kadar sohbet ediyor. Vatandaşlar, sahurun ardından yıldızların altında sabahın ilk ışıklarına kadar serin şekilde uyumanın keyfini yaşıyor.

İlçe sakini Ömer Miraç Ateş, AA muhabirine, aşırı sıcak nedeniyle evde oturamadıklarını söyledi.

Dam palas yöntemiyle serinlemeye çalıştıkları ifade eden Ateş, "Dam palas, damda uyumanın adıdır, damda yatak seriyoruz, serin olduğu için burada uyuyoruz. Gündüz havalar sıcak gece serin olduğu için damda uyumanın keyfini çıkarıyoruz. Geceleri arkadaşlarla toplanırız, kimileri uyur, kimileri sohbet eder, güzel oluyor." dedi.

- "Yıldızları sayıyorum"

Havaların sıcak olması nedeniyle ailecek damda uyuduklarını söyleyen eşi Ayşe Ateş de "Güneydoğu'nun sıcakları biliniyor, çocuklarla birlikte serinlemek için damda yatırıyoruz. Bu arada damdan düşmemeleri için çocuklara da sahip çıkarak onlarla birlikte kalıyoruz. Yıldızlarla birlikte yatmak çok güzel ve keyifli. Dam palas keyfi herkesin eline geçmez." diye konuştu.

Melisa Nur Atmaca da "Sahura kadar bekliyoruz, sahur yaptıktan sonra ise yıldızların altında uyumak güzel bir keyif." ifadelerini kullandı.

Elif Nur Teker ise İstanbul'da bu keyfin olmadığını belirterek, "İstanbul'da yaşıyorum, orada böyle açık evler olmadığı için damda uyuma şansımız yok. Yaz mevsiminde Şanlıurfa'ya geldiğim de ise her akşam damda uyuyorum. Damda uyumak çok güzel ve bazen uyumaya çalışırken yıldızları görüp sayıyorum. Çok güzel bir duygu oluyor." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.