Siirt

"Dünyanın Geleceği" forumu

15:08 27 Ekim 2015
"Dünyanın Geleceği" forumu

Eritre Ümmet Konferansı Üyesi Hasan Selman, "Yüz seneden beri IMF'ye borçlarından kurtulan tek İslam devleti Türkiye'dir" dedi.

Selman, Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde düzenlenen "Dünyanın Geleceği" temalı forumda, geçmiş ile halihazırda yaşanılan zaman arasında bağlantı kurmak istediğini söyledi.

Hazreti Ömer'den örnek veren Selman, "Yüz seneden beri IMF'ye borçlarından kurtulan tek İslam devleti Türkiye'dir. Arabistan dahi hem onun üyesi hem de borçlusu. Bu ödemeyi nasıl yaptı, bu krizden nasıl çıktı? Bu, başlarındaki insanların hırsızlık yapmaması ve Hazreti Ömer gibi titiz davranmalarındandır" diye konuştu.

"İktisadi gelişme ve kalkınmadan sonra Sahabe-i Kiram'ın başarı sırrı, onların bağlı bulundukları ölçüler, değerler vardır" diyen Selman, şöyle devam etti:

"Bu değerleri Allah resulünden öğrendiler ve yaşadılar, gittikleri devletlere örnek oldular. Hem yüksek akıl hem de yüksek bir değer ve uygulama söz konusuydu. Maalesef biz şu anda yüz seneden beri bir çıkmaz sokağa girmişsek, 1917'den beri İngiliz generali Kudüs'e girdiği o tarihten itibaren böyle bir sıkıntı ve çıkmaz sokakta yaşamaktayız. Bu yüz sene içinde İslam ümmeti birçok şeyi kurban verdi. Yani bu kurbanlar veyahutta verdiği bu kayıplar, ümmet adına vermiş olduğu kayıplar. Yoksa Arap, Türk, Kürt veya şu bu meselesinden değil. Tacikistan, Irak, İranlı ve Arabistanlı'yı değil, bunlar tamamen ümmeti ilgilendiren büyük kayıplar vermişlerdir."

Tunus Türk-Arap İşbirliği Örgütü Başkanı Fuad Bin Salih ise cemiyetin "ümmet kardeşliği" anlamında kurulduğunu söyledi.

Arap ve Türk iş birliğini geliştirmeyi, Müslümanların ümmet bilinciyle kardeşliklerini pekiştirmeyi amaçladıklarını dile getiren Salih, müminlerin kardeş olduğunu belirtti.

"Hedefimiz Türkiye ile diğer ümmet mensupları arasında köprüler atmak. Çünkü Türkiye son zamanlarda hakikaten siyasi, iktisadi, hukuki ve çeşitli ilerlemeler kaydetmiştir, bundan istifade etmemiz gerekir" ifadelerini kullanan Salih, konferanslar, sempozyum ve toplantılarla, ümmetin dertlerini dile getirmek ve böylece uyanışı biraz daha aktifleştirmek istediklerini bildirdi.

Salih, "Elimizden geldiği kadar aramızdaki diyaloğu kuvvetlendireceğiz ve birbirimize ilgimizi artıracağız ama her konuda" dedi.

AK Parti Siirt Milletvekili Yasin Aktay, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman ve çok sayıda öğrencinin katıldığı forumda, Türkiye ve Müslüman ülkelerin ilişkileri ele alındı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.