Siirt

Siirt'e özgü "tiftik battaniyeler"e ilgi

11:53 16 Ocak 2016
Siirt'e özgü "tiftik battaniyeler"e ilgi

Siirt'te bir firma tarafından sipariş üzerine tiftikten üretilerek yurdun dört bir yanına gönderilen ve Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş gibi büyük kulüplerin armaları bulunan battaniyeler ilgi görüyor.

Firmanın sahibi Cemal Gümüş (39), AA muhabirine yaptığı açıklamada, keçilerden elde edilen tiftikten yoğun emek isteyen aşamalardan sonra battaniye yapıldığını söyledi.

Tiftikten alınan iplerin geleneksel tezgahlarda dokunduğunu belirten Gümüş, "Kırkımdan sonra tiftik, yumak haline getirilerek satışa çıkarılır. Tiftikler battaniye üreticileri tarafından renklerine ve cinslerine göre sınıflandırılır. Kesilen tiftik, kirmenle eğrilerek iplik elde edilir. Bu iplikler özel tezgahlarda dokunur. Dokuma sırasında çelik taraklar kullanılarak tüylendirilip şekillendirilir" diye konuştu.

Başlangıçta sadece abacılıkta kullanılan bu el sanatının daha sonra battaniye, seccade dokumacılığıyla devam ettiğini aktaran Gümüş, günümüzde ise bu sektörün manto, atkı, çanta, turistik süs eşyaları ile adını duyurmaya başladığını vurguladı.

Tarihe mal olmuş Siirt'in meşhur tiftik battaniyesini teknolojiyle buluşturduklarını anlatan Gümüş, üzerinde futbol kulüplerinin armalarının olduğu battaniyeler üretmeye başladıklarını belirtti.

Türkiye'nin dört bir tarafından futbolseverlerin, tuttukları takımların logolarından oluşan battaniyelerden sipariş verdiğini dile getiren Gümüş, şöyle devam etti:

"Bu battaniyeleri kişiye özel de üretebiliyoruz. Tuttuğu takımın armasının altına istek üzere sipariş veren kişinin adını da yazıyoruz. Şu anda bu battaniyelerimize yoğun bir ilgi var. Yaptığımız ürünleri, internet üzerinden de sergiliyoruz ve Türkiye'nin dört bir tarafından talep alıyoruz. Amacımız, Siirt'in tiftik ürününü Türkiye'ye hatta ülke dışına yayabilmektir. Her geçen gün Siirt battaniyesinin katma değerini artırmak için çalışmalar yapıyoruz. Futbol takımı logolu battaniye de bunlardan biri. Sadece bu armaları değil, talebe göre portre çalışmaları, daha başka çalışmalar da yapabiliyoruz."

Gümüş, son dönemde taraftarların Türkiye'deki kulüplerin dışında, "Arda Turan" yazılı ve Barcelona arması bulunan battaniye talep etmeye başladığını ifade etti. Bu siparişleri karşılamak için çalışmalara başladıklarını anlatan Gümüş, "Barcelona'da oynayan Arda Turan, Türkiye'nin gururu oldu. Fenerbahçelisi, Galatasaraylısı, Beşiktaşlısı olsun Türkiye'nin gururu olan Arda Turan'a, Barcelona logolu ve isminin yazacağı bir battaniye üretip hediye etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.