Siirt

Kanser Haftası

09:20 04 Nisan 2016
Kanser Haftası

Siirt Halk Sağlığı Müdürü Bahadır Özdemir, "Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır" dedi.

Özdemir, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserle mücadelede toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesinin önemli bir yer tuttuğunu söyledi.

Kanserin vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan 100'den fazla hastalık grubu olduğunu ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

"Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen, hepsi anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalmasıyla başlar. Tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara, hatta ölüme neden olabilir. Kanser yüzde 90 oranında çevresel, yüzde 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında tütün ürünlerinin kullanılması, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkışın önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır."

Özdemir, kanserden korunmak için sigara ve alkolden uzak durulması, sağlıklı ve düzenli bir yaşam tarzına sahip olunması ve güneşin zararlarından korunması gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.