Siirt

Türbedeki "cennet-cehennem" figürlerine ilgi

12:31 06 Nisan 2016
Türbedeki "cennet-cehennem" figürlerine ilgi

FECRİ BARLIK - Siirt'in Tillo ilçesindeki Sultan Memduh Hazretlerinin türbesindeki cennet ve cehennem tasvirleri, ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Bölgede, Ermeni bir gümüş ustasının, İsmail Fakirullah Hazretlerinin torunu ve Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin talebesi Sultan Memduh'u rüyasında gördükten sonra Müslüman olduğu ve türbeye bunları işlemeye karar verdiği anlatılıyor. Gümüş plaka üzerindeki camla kaplı fanusun içinde dantel işlemenin yer aldığı cennet ile çakıl taşlarından yapılan cehennem tasvirlerinin "eşsiz olduğu" belirtiliyor.

Sultan Memduh'un 6. kuşak torunu türbedar Mahmut Erol Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, asıl adı Mahmut olan Sultan Memduh'un ortanca oğlu Şeyh İbrahim'in soyundan geldiklerini, türbedarlığın babadan oğula geçtiğini söyledi.

1761-1847 yıllarında yaşayan Sultan Memduh'un, dedesi İsmail Fakirullah Hazretlerinin tarikatına bağlı kalıp hizmet ettiğini aktaran Yavuz, Sultan Memduh'un aynı zamanda Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretlerinin yanında sarf, nahiv, tefsir, hadis ve fıkıh gibi pek çok dini ilimleri öğrendiğini kaydetti.

Sultan Memduh'un, 47 bin beyitlik divan kaleme aldığını ifade eden Yavuz, aynı türbede yatan eşi Zemzemil Hassa'nın da kendisine has divanı olduğunu dile getirdi.

- Müslüman oldu

Sultan Memduh türbesinin solunda cennet sağında ise cehennem tasvirleri bulunduğuna dikkati çeken Yavuz, bu tasvirlerin 134 yıl önce Siirt'te yaşayan ve ismi bilinmeyen bir Ermeni gümüş ustasınca yapıldığını aktardı.

Ermeni ustanın tasvirleri gördüğü rüya üzerine yaptığını dile getiren Yavuz, şöyle konuştu:

"Eskiden Siirt'te Ermeniler vardı ve gümüş işlemeciliğinde ustaydılar. Sultan Memduh vefat ettikten sonra küçük oğlu Hamza Hazretleri, babasının türbesi için bir Ermeni ustaya gümüş parmaklıklar yaptırıyor. Ermeni usta rüyasında Sultan Memduh'u gördükten sonra ailesiyle Tillo'ya gelerek Müslüman oluyor. Böylece gümüş parmaklıkların yanında bu tasvirleri de yapıyor."

Cennet ve cehennem tasvirlerinin sembolik olduğuna işaret eden Yavuz, "Ermeni usta, cenneti renkli yapmış ve orada her güzel şeyin olduğunu anlatmaya çalışmış. Cehennem tasvirini de dağlık, taşlık ve iç karartıcı bir şey yapmış. Dünya tasvirini ise boş bırakmış. Bu şekilde dünyanın boş olduğunu anlatmaya çalışmış." dedi.

- Türbeye ziyaretçi akını

Muş'tan Sultan Memduh türbesini ziyaret etmek üzere ailesiyle Tillo'ya gelen Yıldırım Küçük, çok etkilendiğini söyledi.

Ziyarette bilmedikleri bilgilere de sahip olduklarını ifade eden Küçük, "Herkesin burayı ziyaret etmesini istiyorum. Çok etkileyici, gerçekten görmek lazım. Anlatmak yetmez, insan gördüğünde çok etkileniyor. Rabbim mekanlarını cennet etsin." diye konuştu.

İstanbul'dan gelen Şakir Tunç ise türbede çok güzel bir atmosfer olduğunu işaret ederek, "Cennet ve cehennem tasvirleri beni çok etkiledi. Etkilenmemek elde değil. Tillo'daki evliyaları ziyaret etmek çok güzel bir duygu." ifadelerini kullandı

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.