Siirt

Suriyeli Kürtler Türkiye'ye minnettar

11:25 18 Nisan 2016
Suriyeli Kürtler Türkiye'ye minnettar

ZEKERİYA GÜNEŞ - Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtler, Türkiye'de kendilerine yapılan yardımlardan büyük memnuniyet duyuyor.

Ülkelerindeki iç savaş ve terör örgütü PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'nin baskıları sonucu Kamışlı, Halep ve Ayn el Arap'taki (Kobani) evlerini terk eden 15 Kürt aile Siirt'e yerleşti.

Suriyeli sığınmacılardan Muhammed Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllarca Esed rejiminin zulmü altında yaşadıklarını belirterek, Kürt olmalarına rağmen PYD'nin kendilerini de dışladığını söyledi.

Türkiye'den gönderilen yardımlardan Suriye'de bulundukları dönem yararlandıklarını belirten Ali, "Türkiye'ye minnettarız. Türkiye devletine ve vatandaşlarına, bizlere yaptıkları yardım dolayısıyla teşekkür ediyoruz. Siirt Valiliği ve vatandaşlar bize sahip çıkıyor. Türkiye'ye sığındığımız için Allah'a şükrediyoruz." dedi.

Savaş öncesi Suriye'de, Kürt oldukları için devlet kurumlarında görev verilmediği için 20 yıl boyunca Şam'da özel sektörde çalıştığını dile getiren Muhammed Ali, iç savaş nedeniyle yerleştiği Halep'ten de PYD'nin baskıları sonucu kaçarak Türkiye'ye sığındıklarını kaydetti.

Ali, Türkiye'de gösterilen ilginin kendilerini çok duygulandırdığını belirterek, "Türkiye devleti bize sahip çıkıyor. Suriye'ye karşı umutlarımızı yitirdik, çünkü hiçbir zaman şefkat görmedik. Suriye'de iken Türkiye'den gönderilen yardımlarla ayakta duruyorduk. Daha fazla baskılara dayanamayınca Türkiye'ye geldik." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki terör olaylarından endişe duydukları ifade eden Muhammed Ali, Türkiye'nin birlik ve beraberliği için her gün dua ettiklerini de sözlerine ekledi.

- "Türk, Kürt, Arap meselesi değil"

Merkezi Siirt'te bulunan Gönül Elçileri Derneği Başkanı Murat Coşar ise bölgede PKK'nın Kürt vatandaşlara yaptığı zulmü, PYD'nin de Suriye'deki Kürtlere yaptığını söyledi.

Suriye'den gelenlere Kürt, Arap ve Türkmen ayrımı yapmadan destek olduklarını belirten Coşar, Suriyelilere en büyük desteği Türkiye'nin verdiğini ifade etti.

Murat Coşar, şunları kaydetti:

"Bölgede PKK'yı destekleyerek iç karışıklık yapmanın peşinde olan Rusya, aynı şekilde Suriye'de de PYD'yi destekliyor. Biz bunun farkındayız. Suriye'den PYD ve Esed'in zulmünden kaçan ve Türkiye'ye sığınan tüm Suriyeli Kürtlere sahip çıkarak ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Demek ki bizim düşmanlarımız ortak. Yaşananlar Türk, Kürt, Arap meselesi değil. Dış mihrakların Ortadoğu'daki Müslüman birliğini hedef aldığı en açık göstergesidir. Savaşın bir an önce son bulması ve Suriye halkın özgürce yaşamasını istiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.