Sinop

Taze hamsi yerini buzhane hamsisine bıraktı

14:40 13 Aralık 2015
Taze hamsi yerini buzhane hamsisine bıraktı

Hamsinin Gürcistan karasularına doğru göç etmeye başlamasıyla avın bol olduğu dönemde buzhaneye depolananlar tezgahlara çıktı

 Karadeniz'de 1 Eylül'de sona eren av yasağının ardından bol miktarda avlanan ve kasalanarak buzhaneye depolanan hamsiler, balığın Gürcistan karasularına doğru göç etmeye başlamasıyla tezgahlara çıktı.

Sinop'ta uzun yılladır balıkçılık yapan İbrahim Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tezgahlarda taze hamsi bulmanın her geçen gün zorlaştığını söyledi. 

Denize açılan balıkçıların elleri boş döndüğüne işaret eden Gündoğdu, "Özellikle hamsi yok denilecek kadar azaldı" dedi. 

Gündoğdu, hamsinin Gürcistan karasularına doğru göç etmeye başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Hamsi her yıl belirli bir zaman sonra Gürcistan tarafına göç etmeye başlar. Ancak bu yıl bu göç olayı erken başladı. Bir anda hamsi adeta bizim karasularımızdan yok oldu. Hal böyle iken buzhane hamsileri tezgahlarda yer almaya başladı. Zannediyorum yılbaşına kadar taze hamsi bulmak zor olacak. Yeni yılla birlikte Gürcistan tarafından gelecek taze hamsiler tekrar tezgahlarda kendisine yer bulacaktır." 

Hamsi azlığının diğer balık türlerinin fiyatlarına da olumsuz yansıdığını anlatan Gündoğdu, "Hamsinin kilogram fiyatı 10 lira. Vatandaşa ve bize göre yüksek bir fiyat. Bunun yanında diğer balıkların fiyatı da artmaya devam ediyor. Barbunun kilogramı 20 liraya kadar çıktı. Yine çok tüketilen istavrit ve mezgitin kilogramı ise 8 ila 10 lira arasında satışa sunuluyor" diye konuştu. 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.