Sinop

Karadeniz'de mavi yengeç şaşkınlığı

13:05 03 Ekim 2018
Karadeniz'de mavi yengeç şaşkınlığı

Sinop'ta balıkçıların ağlarına, Karadeniz sularında nadir görülen mavi yengeç takıldı. Akdeniz ve Ege'ye has bu türün Karadeniz'e geliş sebebi henüz bilinmiyor.

Bir balıkçı tezgahına konulan yengeç, rengi ve görüntüsü nedeniyle  vatandaşların ilgisini çekti.

 Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Anabilim  Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Samsun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mavi  yengeçlerin özellikle Uzak Doğu pazarında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.

Çoğunlukla Akdeniz ile Ege bölgelerinde rastlanılan mavi yengeçlerin  son yıllarda nadir de olsa Karadeniz'de ağlara takıldıklarını vurgulayan Prof.  Dr. Samsun, "Akdeniz ve Ege'ye has bu türün Karadeniz'de geliş sebebiyle ilgili  henüz bilimsel olarak bir çalışma yapılmadı ama küresel ısınmanın etkili  olabileceğini öngörüyoruz." dedi.


 

 Prof. Dr. Samsun, söz konusu yengeç türünün, Karadeniz insanı  tarafından tüketilmediğine işaret ederek, "Aslında çok kıymetli bir türdür. Özel  olarak üretimi yapılan ülkeler var. Uzak Doğu pazarında önemli bir yere sahip."  ifadelerini kullandı.
 
 "Bölge halkı tüketmiyor"
 

Sinop Abalı Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ömer Tuncer de mavi  yengecin, palamut ağlarına takıldığını dile getirdi.
 
Yengeç hakkında bilgi sahibi olmalarına karşın insanların tüketmeye  yaklaşmadıklarını anlatan Tuncer, "Bölgemiz insanı çok nadir olarak ağa takılan  bir tür olduğundan tüketmiyor. Tezgaha bıraktık ama daha çok insanlar gelip  fotoğraf çekiyorlar. Onlara çok ilginç geldi." diye konuştu.
 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.