Şırnak

Şırnak’ın yüzlerce yıllık bahar etkinliği “Adarok” gerçekleşti

15:26 31 Mart 2022
Şırnak’ın yüzlerce yıllık bahar etkinliği “Adarok” gerçekleşti

Şırnaklıklar, yüzlerce yıldır sürdürülen geleneksel etkinlikle, baharın gelişini her yıl mart ayında Balveren beldesinde Cudi Dağı ile Bestler Dereler arasında kalan Besta bölgesinde bir araya gelerek kutluyor.

Şırnaklılar, her sene  geleneksel 'Adarok' etkinliği için Cudi Dağı ve Bestler Dereler arasında kalan Besta bölgesinde buluşuyor. Yüzlerce yıldır mart ayının ikinci haftasında sürdürdükleri etkinliği bu yıl yoğun kar yağışından dolayı mart ayının sonunda düzenleyen Şırnaklılar, büyük tencerelerde yaptıkları yemekleri yüzlerce metre uzunluğundaki sofraya dizdi. Etkinliğe katılan yüzlerce kişi, aynı sofrada buluşarak, geçmişi yad edip, baharın gelişini halaylar çekerek, kutladı. Bir günlüğüne de olsa şehir hayatından uzaklaşan bölge sakinleri doğa ile iç içe bir gün geçirdi. 

“ÇOCUKLARIMIZA DA MİRAS OLARAK BIRAKMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Yüzyıllardır dedelerinden kalan bu mirası devam ettirmeye çalıştıklarını belirten Nurettin Atak, "Biz her yıl bahar ayında buraya geliriz, toplanırız. Bu bizim eski adetlerimizden bir tanesidir. Atalarımızın daha önce bir araya geldiği, daha önce onların da yaşattığı bir gelenektir. Biz de onu yaşatmaya çalışıyoruz. İnsanların bir araya gelmesi, sohbet etmesi, oyun oynamaları, kaynaşmaları, muhabbet etmeleri, sevgilerini paylaşmaları için bir araya gelip bunu yaşatmaya çalışıyoruz. Çocuklarımıza da miras olarak bırakmaya çalışıyoruz. Onlara da bu adetleri öğretmeye gayret gösteriyoruz. Buraya gelip oyunlar oynuyoruz. Atalarımızın oyunlarını oynamaya çalışıyoruz" dedi.

“NEVRUZ’UN BİR EŞİ”

Feyzullah Artuç da, "Yıllardır bu bölgeye geliyoruz. Burada ziyafet veriyoruz. Çevre köyleri de yabancı misafirleri de davet ediyoruz. Burada yemek dağıtıp pişiriyoruz. Burada çeşitli oyunlar oynuyoruz. 'Adarok' baharın başlangıcı demek. Nevruz’un bir eşi olarak kullanılır bu bölgede" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.