Sivas

Şehitler Müzesi'nde ziyaretçi yoğunluğu

11:52 11 Eylül 2015
Şehitler Müzesi'nde ziyaretçi yoğunluğu

HALİFE YALÇINKAYA - Sivas'ta şehitlerin kişisel eşyalarının sergilendiği Şehitler Müzesi'nde, son günlerdeki terör olaylarının ardından ziyaretçi sayısı arttı.

Yukarı Tekke Mezarlığı'ndaki Garnizon Şehitliği'nde bulunan müzede, 76 şehidin kişisel eşyası, fotoğrafları ve ailelerine yazdıkları mektuplar sergileniyor.

Özellikle, şehitlerin bu mertebeye ulaşmadan önce anneleri, babaları, eşleri, çocukları ve diğer aile bireylerine yazdığı mektuplar ile hatıra defterlerinden notlar, okuyanları duygulandırıyor.

Sivas Şehit Aileleri ve Gazileri Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Hızal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004'te üç katlı dernek binasının üst katını müzeye dönüştürdüklerini söyledi.

Türkiye'nin ilk şehitler müzesi olan, yaklaşık 70 metrekare alana sahip bu bölüme ailelerden gelen eşyaların sığmaması nedeniyle yeni bir yer yapma fikrinin ortaya çıktığını belirten Hızal, yeni müzenin de 2009'da açıldığını kaydetti.

Hızal, Sivaslı tüm şehitlerin kişisel eşyasını bu müzede sergilemeyi arzuladıklarını ifade ederek, "Şehitlerimizin özel eşyalarını vatandaşlarımızla buluşturmak, geleceğimiz olan çocuklarımıza burada eşyaları bulunan insanların neden şehit olduğunu anlatmak amacıyla yola çıktık" dedi. 

Sivas'ta ailelerin kendilerine güvenerek şehitlerin kişisel eşyalarını vermesiyle bu müzelerin oluşturulduğunu aktaran Hızal, "Gönlümüz, hiç şehit ve gazimizin olmamasını ve onların elbiselerini buraya koymamayı arzu ediyor" diye konuştu. 

Müzenin ziyaretçilerine duygusal anlar yaşattığını dile getiren Hızal, şöyle devam etti:

"Vatandaşlarımız müzeyi sürekli ziyaret ediyor ve buradaki eşyaları gördükçe duygusal anlar yaşıyor. Bundan dolayı da şehit ailelerimiz gururlanıyor. Ülke ve millet olarak canını vatan için feda eden şehitlerimizin bu mekanda yad edilmesinin, onların sahiplenilmesinin tabii ki gururunu yaşıyoruz. Müzede ilginç eşyalarımız çok. Şehitlerimizin mektupları, cebinden çıkan dualar, almış oldukları maaşları ailesine gönderdiğini gösteren makbuzlar var ve hepsini burada sergiliyoruz. Yeni nesle bunları aşılamak istiyoruz."

- Vatandaşlar duygularını anı defterine yazıyor

Vatandaşların müzedeki anı defterine güzel ve anlamlı sözler yazdığını belirten Hızal, "Yazılanları sonuna kadar okuyamıyorsunuz, vatandaşlarımız duygularını o kadar güzel ifade ediyor. 'Şehit oldunuz, en güzel makama geldiniz, Allah inşallah bu makamı bizlere de nasip etsin, ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozmak isteyenlere fırsat verilmesin' gibi güzel duygular yazılıyor" dedi. 

Hızal, müzede 2009'dan beri duyguların yazıldığı 26 cilt defter bulunduğunu, bunları kitaplaştırmak için çalışma yapmayı planladıklarını söyledi.

- Ziyaretçi sayısı iki katına çıktı 

Son günlerde artan terör olayları nedeniyle Şehitler Müzesi'nde yoğunluk yaşandığını bildiren Hızal, daha önce günlük ortalama 500 kişinin gezdiği müzeyi bu günlerde yaklaşık bin kişinin ziyaret ettiğine dikkati çekti. 

İstanbul'da yaşayan ve müzeyi ziyarete gelen Zehra Yılmaz, gezerken duygulandığını dile getirdi. Çocuğunun askerde olduğunu ifade eden Yılmaz, "Hepsi bizim evladımız" diye konuştu.

Ziyaretçilerden Mevlüde Yanık da şehitlerin özel eşyalarını gördüğü zaman duygulandığını belirtti.

Abdullah Yılmaz ise çocuğunun askerde olduğunu söyleyerek, "Bu bayrak göklerde kaldığı sürece biz arkasından yürüyeceğiz" dedi.

İki akrabasının şehit düştüğünü ve eşyalarının müzede bulunduğunu anlatan Yılmaz, "Burada duygulanmamak elde değil, geldiğim zaman kendimden geçiyorum" ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.