Sivas

"Alo Fetva Hattı"nda Kurban Bayramı yoğunluğu

11:25 16 Eylül 2015
"Alo Fetva Hattı"nda Kurban Bayramı yoğunluğu

Sivas'ta, Kurban Bayramı öncesinde yoğunluğun arttığı Alo Fetva Hattı'nı arayanlar, "Haram parayla kurban kesilir mi", "Çift cinsiyetli hayvanlardan kurban olur mu", "Hiç param yok, işe girdim ilk maaşımla kurban kesebilir miyim" gibi değişik sorular yöneltiyor.

Sivas Müftülüğünce oluşturulan Alo Fetva Hattı'da görevli ikisi kadın 3 vaiz, her gün saat 08.00-17.00 arasında vatandaşların sorularını yanıtlıyor.

Vatandaşlarla ilginç diyalogların yaşandığı hatta görevli vaizler, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle günde ortalama 350 çağrıya cevap veriyor.

Sivas Müftülüğü Başvaizi Saffet Bölükbaşı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazan ayı ve kandillerde olduğu gibi Kurban Bayramı öncesinde de hattın yoğun şekilde arandığını söyledi.

Son günlerde en çok "Kurban kesmemiz için para gönderildi, bunu ihtiyaçlarımızda kullansak, kurban kesmesek olur mu?" şeklinde soruların yöneltildiğini belirten Bölükbaşı, "Kurban kesmek şartıyla size vekalet verilmişse muhakkak o kurbanı kesmeniz lazım, kurban ayrı bir ibadet. Bunda Allah'ın gözettiği birtakım maksatlar, sebepler, hikmetler var. Kurban başka, mali yardım başka. Kurban ibadetinin maksadı başka. Kurban yerine başka ibadetlerin yapılmaması gerekir" dedi.

Vatandaşların hastalıklı hayvanlar konusunda da bilgi almak istediğini anlatan Bölükbaşı, bir kişinin "Kurban almıştık, parasını ödedik, hayvanın eti verem çıktı, kurban yerine geçiyor mu?" diye sorduğunu dile getirdi. 

Bölükbaşı, buna ilişkin "Kurbanlığı satan, parayı geri vermeli. Vatandaş parasını geri alamıyorsa ve yeni kurbanlık alma imkanı yoksa bu kurbanın kanını akıtmakla kurbanlık vazifesi yerine gelmiş olur. Maddi durumları yerindeyse yeniden kurban kesmelerini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Geyik, ceylan gibi hayvanların kurbanlık olup olmayacağına" yönelik sorulara da Bölükbaşı, "Bunlar kurban olarak kesilemez, caiz değil. Kurban kesilecek hayvanın koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsinden olması gerekir" yanıtının verildiğini kaydetti.

- "Hiç param yok, işe girdim ilk maaşımla kurban kesebilir miyim?"

Bölükbaşı, hattı arayarak "yeni işe girdiğini, hiç parasının bulunmadığını, bayramdan önce de alacağı ilk maaşla kurban kesmek istediğini" söyleyen bir vatandaşa, kurban kesmesinin vacip olmadığını bildirdiklerini anlattı.

İstisna da olsa çift cinsiyetli hayvanların bulunduğunu, bunların "kurbanlık olarak kesilmesine" ilişkin soruların geldiğini belirten Bölükbaşı, "Caiz olmakla birlikte çift cinsiyetli hayvanların kurban edilmesi tavsiye edilmeyen bir durum" dedi.

Bölükbaşı, din görevlilerine "Haram parayla kurban kesilir mi?", "Taksitle kurban alınır mı?", "Kurban kaza edilir mi?" gibi çok sayıda soru yöneltildiğini sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.