Sivas

Mangal kömürü işçilerinin zorlu yaşamı

11:13 14 Ekim 2015
Mangal kömürü işçilerinin zorlu yaşamı

Pikniğe gidenlerin en önemli malzemeleri arasında yer alan mangal kömürünün üretimi, zahmetli, zor ve sağlık açısından riskli bir çalışmanın sonunda gerçekleşiyor. 

Suşehri ilçesinde Mardinli bir ailenin bireyleri uzun uğraşlar sonucu elde ettikleri odun kömürünü satarak geçimini sağlıyor. Sivas-Suşehri karayolunun Geminderesi mevkisinde akrabalarıyla mangal kömürü üretimi yapan Ömer Sazan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgeye yaklaşık 2 ay önce geldiklerini söyledi. 

Orman İşletme Şefliğinin belirlediği meşe ve gürgen ağaçlarını keserek kömür yapılacak bölgeye taşıdıklarını belirten Sazan, mangal kömürünü ise geleneksel yöntemler kullanarak yaptıklarını ifade etti.

Odunları kömür kuyularına özveriyle istifledikten sonra üzerini toprakla kapattıklarını aktaran Sazan, "İçten içe yanmaya başlayan kuyulardaki odunlar yaklaşık 25 gün sonra mangal kömürüne dönüşüyor" dedi.

Sazan, odun kümelerinin tutuşmaması için gece gündüz nöbet tuttuklarını, tüm aile birlikte çalıştıklarını ancak verdikleri emek karşısında aldıkları paranın ise az olduğundan yakındı.  

- Derme çatma barakalarda yaşıyorlar

Mangal kömürü üretimi yapılan kuyuların çevresine derme çatma barakalar kurduklarını ve soğuk, kar, çamur demeden burada barındıklarını dile getiren Sazan, "Eşlerimiz ve çocuklarımızla 50 kişilik bir aileyle burada mangal kömürü yapıyoruz. Yerleşim yerlerinden uzak yerlerde kalıyoruz. Müteahhit firmadan işi yüzde karşısında alıyoruz. Ne kadar kömür çıkarsa onun yüzde 20'sini ihaleyi alan yetkili alıyor, geriye kalan kısmını ise bizler kendi aramızda paylaşıyoruz" diye konuştu. 

Halk arasında mangal kömürü olarak bilinen odun kömürünün üretimini 8 yıldır yaptığını anlatan Sazan, kömürü Gaziantep, Erzincan ve Erzurum'a sattıklarını belirtti. 

Yaptıkları işin çok emek istediğini vurgulayan Sazan, ailedeki kadınların ve çocukların da bu zorluğa ortak olduğunu anlattı.

Abdullah Sazan ise mangal kömürü yapımının çok zor olduğunu ve bu süreçte de kendilerinin zor şartlar altında yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.

Çevreye rahatsızlık vermemek için yerleşim yerlerinden uzak yerlere yerleştiklerine dikkati çeken Sazan, "Çünkü yaptığımız işlem dumanlı olduğu için çevreye rahatsızlık vermemek açısından uzak yerlerde kömürlerin yakılmasını sağlıyoruz” dedi.

Aile üyelerinden Fadime Sazan da mangal üretimi sürecinde aile olarak barakalarda yaşamlarını sürdürdüklerini, kurdukları sobalarda yemek pişirdiklerini ifade etti. Sazan, zor yaşam şartları içerisinde ekmek parası kazanmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.