Sivas

"On parmağında 10 marifet"

12:04 14 Ocak 2016
"On parmağında 10 marifet"

CÜNEYT ÇELİK - Sivas'ın Kangal ilçesindeki termik santralde elektrik teknikerliği yapan 47 yaşındaki Halit Köksal, naht, şükufe, ebru, tezhip, hüsn-ü hat, kaligrafi, kumaş boyama, grafik tasarım, kara kalem ve yağlı boya çalışmalarıyla çevresindekilerin beğenisini topluyor.

Köksal, kendi çabalarıyla naht, kumaş boyama, tezhip, şükufe (çiçek sanatı), hüsn-ü hat, kaligrafi, grafik tasarım, yağlı boya, kara kalem ve ebru öğrendi.

Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 yıldır el sanatlarıyla uğraştığını söyledi.

Hüsn-ü hatla daha yakından ilgilendiğini anlatan Köksal, "Gençlik yıllarımda ilk olarak yağlı ve pastel boya ile kara kalem çalışmalarım oldu, daha sonra hüsnühata merak saldım ve öğrendim. Hüsn-ü hat benim için daha farklı, onu yazarken daha da bir mutlu oluyorum. Bununla şükufe, ebru, kumaş boyama ve tezhip sanatlarını da öğrendim" dedi.

Hüsn- ü hatı öğrendikten sonra bu sanatla daha farklı eserler ortaya koyabilmek için başka el sanatlarını da öğrendiğini dile getiren Köksal, şunları aktardı:

"Hüsn-ü hatla uğraşırken Arapça yazıların altına Osmanlıca Türkçesiyle mealini yazmışlar. Bundan esinlenerek kaligrafiyi öğrendim. Ayet boşluklarını süsleme tarzı gibi bazı şeyleri öğrenme ihtiyacı hissettim ve tezhip sanatına merak saldım, onun kurslarına katıldım, ders aldım. Bu mesleği de öğrenirken şükufe sanatı dikkatimi çekti, sonra bu el sanatını da öğrendim bununla ilgili bir kaç eser ortaya koydum."

Köksal, öğrendiği el sanatlarını bir araya getirerek farklı çalışmalar yaptığını vurgulayarak, "Harfleri birleştirerek orijinalliğini, anatomisini bozmadan onları kaynaştırıyorum. Kullandığım tekniklerle değişik çalışmalar, tasarımlar yapıyorum. Şükufe, tezhip ve grafiği hüsnü hatta 'yığma' dediğimiz metotta kullanıyorum" diye konuştu.

İhramcızade Kültür ve Sanat Merkezinde hüsnühat dersleri de veren Köksal, çalışmalarından oluşan "karma sergi" açmak istiyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.