Sivas

Kore gazisi 66 yıldır anılarını ölümsüzleştiriyor

11:09 28 Ocak 2016
Kore gazisi 66 yıldır anılarını ölümsüzleştiriyor

SERHAT ZAFER - Sivaslı 87 yaşındaki Kore gazisi İsmail Başar, askerdeyken başladığı günlük tutma alışkanlığını ara vermeden 66 yıldır sürdürüyor.

Kadıburhanettin Mahallesi'nde oturan Başar, eşinin 11 yıl önce vefatının ardından günlerini, tarihi doku vererek süslediği odasında geçiriyor.

Yalnız yaşayan, zaman zaman Muharip Gaziler Derneği Sivas Şubesine giden Başar, askerdeyken başladığı günlük tutma alışkanlığını 66 yıldır sürdürüyor. Küçük not defterlerlerine yazdıkları binlerce sayfaya ulaşan Başar, sık sık günlüklerini okuyarak eski günlerini yad ediyor.

Yaşadığı önemli anları günlüğüne aktaran 4 çocuk babası Başar, AA muhabirine, 3 yıl askerlik yaptığını ve Kore Savaşı'na katıldığını söyledi.

Her gazi gibi kendisinin de birçok anısının bulunduğunu belirten Başar, bunları ölümsüzleştirmek için askerdeyken günlük tutmaya başladığını ifade etti.

Başar, "1950 yılında askere gittim ve orada hatıra olarak yazmaya başladım. İçimden ne geliyorsa dilim döndüğü kadar yazarım. Günü gününe başımdan geçen hadiseleri anlatırım, derdimi günlüğe dökerim. Günlük tutmaktaki amacım yaşadıklarımı unutmamaktır. Günlüklerim çocuklarıma bırakacağım en güzel miras" dedi.

- Binlerce sayfa günlük tuttu

Bugüne kadar binlerce sayfa günlük tuttuğunu anlatan Başar, yaklaşık 10 yılını anlatan günlüğünü, bunları öğrencileriyle paylaşmak isteyen bir öğretmene verdiğini kaydetti.

Cephedeki anılarını da kaleme alan Başar, Kore Savaşı'na birlikte gittiği silah arkadaşlarından bazılarının şehadetini gördüğünü belirtti. Başar, "Cephede arkadaşlarımla yemek yerken yakınımıza bomba düştü ve 2 arkadaşım şehit oldu" diye konuştu.

Savaş ortamının çok kötü olduğunu vurgulayan Başar, Sivaslı gazilerin birçoğunun vefat ettiğini, bunun üzüntüsünü yaşadığını söyledi.

- "Çağırsınlar askere giderim"

Ülkede son dönemde yaşanan terör olaylarına değinen Başar, Türkiye'nin huzurunu bozmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini dile getirdi.

Terörün Türkiye'nin yeni sorunu olmadığına dikkati çeken Başar, şunları kaydetti:

"Terör yeni değil, 35-40 senedir bu böyle. Terörün bitmesini istiyorum. Terörün bitmesi için her gün dua ediyorum. Elim silah tutsun tutmasın, bugün çağırsınlar askere giderim. 'Mevziyi bekleyeceksin, burayı bırakmayacaksın' derlerse canımı bu vatana feda edene kadar beklerim. Vatanımı müdafaa etmem mi? Türkiye'yi parçalamak isteyenler muvaffak olabilir mi? Olamaz ama huzurumuzu bozmak için uğraşıyorlar."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.