Sivas

Bıçaktaki ustalığını tarihi kılıçlara taşıdı

11:43 11 Şubat 2016
Bıçaktaki ustalığını tarihi kılıçlara taşıdı

CÜNEYT ÇELİK - Sivaslı bıçak ustası İsmail Gölebatmaz'ın bıçak, kama ve hançerin yanı sıra atölyesinde yaptığı Göktürk, Osmanlı ve Zülfikar kılıçları ilgi çekiyor.

Boynuz ve çelik kullanılarak yapılan dünyaca ünlü "Sivas bıçağı" yanında kılıç yapımına merak salan Gölebatmaz, 2-6 ayda ürettiği kılıçları 2 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişen fiyatlarla meraklılarına sunuyor.

Baba mesleğini 34 yıldır sürdüren bıçak ustası Gölebatmaz, AA muhabirine yapığı açıklamada, el sanatlarını severek yaptığını söyledi.

Küçük yaşta tanıştığı bıçakçılığın ustalık ve sabır isteyen bir meslek olduğunu belirten Gölebatmaz, sanatını babasından öğrendiğini, daha sonra bıçağın yanı sıra kama ve kılıç yapımına yöneldiğini anlattı.

Atatürk Kongre ve Etnoğrafya Müzesi'ndeki kılıçlara bakarak ve müzede bulunan "Sultan Silahı" adlı kitaptan araştırmalar yaparak orjinaline benzer kılıçlar yapmaya başladığını dile getiren Gölebatmaz, "Tarihte kullanılan kılıçları, aslını bozmadan aynı formatta yapıyorum. Eski dönemlerde kılıçlar nasılsa günümüzde de aynı ölçüleriyle yapmaya çalışıyorum" dedi.

Gölebatmaz, profesyonel anlamda ilk olarak Osmanlı kılıcı yaptığını, daha önce 5 kılıç sattığını, şu an elinde 2 Osmanlı, 2 Zülfikar ve 1 Göktürk kılıcı bulunduğunu aktardı.

- 2 bin yıllık Göktürk kılıcı

Son olarak 2 bin yıllık Göktürk kılıcının kopyasını yaptığını anlatan Gölebatmaz, şöyle konuştu:

"Bu kılıcı yapmadan önce Selçuklu, Osmanlı kılıçlarına, sultan silahlarına çok merak salmıştım. Ondan sonra bir tane de Türk kılıcı yapayım dedim ve bununla ilgili çok araştırma yaptım. O zaman da ölçülü yapıyorlardı. Ben de bire bir aynı ölçüleri kullanmak için çalışmalar yaptım. 2 bin yıl önce kullanılan Göktürk kılıcını ölçülerini, formatını bozmadan aynısını yaptım. Bu ürün, kendi imalatımız dövme çelikten yapılmış olup bire bir formatının aynısıdır. Kılıçta yakın ve uzak muharebelerde kullanılan teknikler mevcuttur. Bu kılıç tutulduğu zaman bileğe oturuyor, çıkmıyor. Kılıçta kemik kırma özelliği de mevcut."

Kılıç yapımını kendi imkanlarıyla devam ettirmeye çalıştığını dile getiren Gölebatmaz, kendisinin tasarladığı geyik boynuzundan işlemeli bir kılıç da yaptığını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.