Sivas

Sivas'tan kısa kısa

18:44 04 Mart 2016
Sivas'tan kısa kısa

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas Ticaret Borsası (STB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Hastaoğlu'nu ziyaret etti.

Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Aydın, Hastaoğlu ve yönetim kurulu üyeleriyle sohbet ederek, karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Hastaoğlu da STB'nin çalışmaları hakkında Belediye Başkanı Aydın ve beraberindeki başkan yardımcılarına bilgi verdi.

- İlkokul öğrencileri adliyeyi ziyaret etti

Sivas'ta ilkokul öğrencilerinin Adalet Sarayını gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldıkları bildirildi.

Sivas Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Gazi Osman Paşa İlkokulu 3. sınıf öğrencileri, öğretmenleri Yücel Budak nezaretinde Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal ve Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Burçin Çetinkaya'yı da makamlarında ziyaret etti.

Çocuk Mahkemesi Hakimi İbrahim Kozan eşliğinde temsili duruşmaya katılan öğrenciler, adliyenin diğer birimlerini de gezerek hakim ve savcılardan bilgi aldılar.

- Hutbe okuma yarışması

Sivas'ta, imam hatip liseleri arasında hutbe okuma yarışması düzenlendi.

Paşa Camisi'ndeki yarışma, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

İl Milli Eğitim Şube Müdürü Fehmi Tutkun, burada yaptığı konuşmada, öğrencilerin akademik eğitimleri yanında mesleğe hazırlamak amacıyla bu yarışmaları düzenlediklerini söyledi.

Kentte 13 imam hatip lisesi ve 7 imam hatip programı uygulayan çok programlı Anadolu lisesi bulunduğunu aktaran Tutkun, "Bu okullarımızda 5 bin 800 öğrencimiz öğrenim görmekte. Yarışmaya da 13 öğrencimiz katılmakta. Yarışma sonucunda il birincisi olacak öğrencimiz Ordu'da yapılacak bölgeler arası yarışmada Sivas'ı temsil edecek. Ordu'da da birinci olursa 6 Mayıs'ta ilimizi Türkiye finalinde temsil edecek" diye konuştu.

Konuşmanın ardından yapılan yarışmada, Sivas Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Selahattin Öztemur birinci, Hafik Anadolu İmam Hatip Lisesinden Oğuzhan Karayılan ikinci, Abdussamed Bal Anadolu İmam Hatip Lisesinden Yusuf Demir üçüncü oldu.

- "Doğal yoldan alınan kalsiyum böbrek taşı yapmaz"

Medicana Sivas Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Eyüp Coşar, Türkiye'nin Avrupa’da en fazla böbrek taşına rastlanan ülkelerin başında geldiği belirterek, her 6 kişiden 1'inin hayatı boyunca en az bir kez böbrek taşı düşürme riski olduğunu belirtti.

Coşar, yaptığı yazılı açıklamada, ülkemizde böbrek taşı görülme sıklığının yüzde 14 olduğunu ve son yıllarda böbrek taşı görülen çocuk hasta sayısında belirgin artış gözlendiğini aktararak, idrar yollarındaki taşlara önlem alınmadığı takdirde böbrek kaybı yaşanabileceğine dikkati çekti.

Sivas'ın Türkiye'de böbrek taşı görülme sıklığı yüksek olan iller arasında yer aldığını vurgulayan Coşar, şunları kaydetti:

"Böbrek taşı tedavisinde Türkiye olarak gelişmiş teknolojileri kullanarak dünyadaki başarılı ülkeler arasında yer alıyoruz. Böbrek taşı oluşumunun birçok nedeni var. Özellikle genetik yatkınlık, az sıvı tüketilmesi, hazır gıda tüketimi, daha tuzlu gıdalar, daha fazla protein ve daha az hareketli yaşam, daha kilolu ve yağlı bir toplum doğal olarak daha fazla böbrek taşı görülmesine neden oluyor. Böbrek taşı oluşumunu önlemek için günde 3 litre su tüketmeliyiz. Özellikle dışarıdan doğal yollarla süt, yoğurt, peynir gibi gıdalarla alınan kalsiyumun böbrek taşı yaptığı yönünde yanlış bir inanış var. Doğal şekilde alınan kalsiyum böbrek taşı yapmaz. Aksine kalsiyumun doğal gıdalarla az alınması böbreğin emilim sistemine zarar vereceğinden taş oluşumunu hızlandırır."

- Erkekler risk grubunda

Erkeklerde böbrek taşı görülme oranının kadınlara göre 2 kat fazla olduğunu belirten Coşar, şunları anlattı:

"Taşlar en sık 20-50 yaş arasında oluşmaktadır. Erkeklerde böbrek taşı görülme oranı kadınlardan yaklaşık 2 kat daha fazladır. Genetik özellikler farklı ırklar ve ailede taş hikayesi olması risk faktörüdür. Ayrıca genç yaşlarda taş görülen hastalarda ilerleyen yaşlarda bu rahatsızlık tekrar edebilir. Aile beslenme alışkanlıklarının da taş oluşumunda rolü vardır. Genellikle dağlık, çöl bölgelerde daha sık görülmektedir. Günlük sıvı alımının artması ve idrar miktarının artması taş oluşumunu azaltmaktadır. Günlük idrar hacmi 2,5-3 litre olması idealdir. Şeker hastalığı, şişmanlık, idrar yolu enfeksiyonları ve idrar akışını engelleyen darlıklar ve tıkanıklıklar ile masa başı hareketsiz çalışanlarda daha sık taş görülmektedir. Ayrıca bazı ilaçlar taş oluşumunu arttırmaktadır. Taşlar yeterli büyüklüğe ulaşırsa (4-5 milimetre) böbrek boşaltım sisteminde tıkanıklık oluşturarak ağrı, kanama, enfeksiyon ya da böbrek yetmezliğine yol açabilirler. İnsanların belli aralıklarla gözle de olsa idrarının rengini ve miktarını kontrol etmesi gerekiyor."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.