Sivas

Türk firmasından "Taşınabilir krematoryum"

11:23 31 Mart 2016
Türk firmasından "Taşınabilir krematoryum"

Sivas'ta faaliyet gösteren bir firma, cesetlerin yakılması için ürettiği "taşınabilir krematoryum" ile dünya pazarına açılmayı hedefliyor.

Sanayi sitesindeki fabrikada paslanmaz hastane ekipmanları üreten bir firma, yaklaşık 6 yıldır devam ettikleri tabut ve morg üretiminden sonra yurt dışındaki ülkelerde öldükten sonra yakılmak isteyenler için kullanılan "krematoryum" üretimine karar verdi.

Ar-Ge çalışmalarını 2 yılda tamamlayan firma, taşınabilir krematoryum üreterek uluslararası patentini aldı. Ürünü satmak için Avustralya, Çin, Finlandiya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya'daki firmalarla ihracat anlaşması yapan firma, seri üretime başladı. Firma, ürettiği krematoryumları satmak için 17 ülkeyle de görüşmelerini sürdürüyor.

Firmanın genel müdürü Volkan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, krematoryum üretiminin Türkiye'de yeni bir iş olduğunu, dünyada sadece 4 ülkede 4 firmanın bu işi yaptığını belirtti.

Üretimin tüm aşamalarının firmalarına ait 3 fabrikada gerçekleştiği anlatan Yılmaz, üretim aşamalarının kalıpla başladığını, kasayı oluşturup ateş tuğlayı dizdikten sonra montaj aşamasına geçildiğini ve ısının testiyle üretimin tamamlandığını söyledi.

Yılmaz, ürünün dışının tamamen paslanmaz çelikten ve ateş tuğladan oluştuğunu, prototipini yaptıktan sonra Çin ve Hollanda'ya birer adet gönderdiklerini ifade etti.

Daha sonra 6 ülkeyle ihracat görüşmeleri yaptıklarını ve anlaşma sağladıklarını dile getiren Yılmaz, "Üretim anlamında diğer ülkelerden farkımız ise paket tip üretim yapıyor olmamız. Bu ürünün özelliği ise paket tip olduğu için herhangi bir kilisede, sokakta, hastanede kullanılabilecek olması. Yani kişi ya da kurumlar istedikleri yere götürerek ürünü kullanabilecekler." diye konuştu.

Krematoryumun 30 günde yapıldığını test işlemleriyle ise 90 günde satışa hazır hale geldiğine dikkati çeken Yılmaz, "Bu yılın başı itibarıyla seri üretime geçtik. Şu an 27 krematoryum üretim aşamasında ve kısa süre sonra banttan inerek, ihracata hazır hale getirilecek." ifadelerini kullandı.

Yılmaz, taşınabilir krematoryumu en çok talep eden ülkeler arasında Hindistan'ın başı çektiğini ve bu ülkeyle kısa süre içerisinde görüşmeler yapacaklarını kaydetti.

- Hedef dünya markası olmak

Yılmaz, ihracat anlaşması yaptıkları 6 ülkenin dışında 17 ülkeyle daha görüşmelerinin sürdüğünü belirterek, "Krematoryumun 150 bin dolardan satışa sunulması ve taşınabilir olması ürünü daha talep edilir duruma getirdi. Hedefimiz krematoryumda dünyada lider olmak." dedi.

Firmanın Ar-Ge Proje Direktörü Hadi Kalkan ise talep üzerine krematoryum üretmeye başladıklarını ve diğerlerinden farklı olarak taşınabilir krematoryumun patentini aldıklarını söyledi.

İstanbul'daki bir fuara ürünün prototipini götürdüklerini ve yoğun ilgiyle karşılaştıklarını anlatan Yılmaz, "Amacımız, ürünü 2017 Dubai fuarında da sergileyip daha fazla ülkeye ihracat yapmak. Şu an anlaşma sağladığımız Avustralya, Çin, Finlandiya, Avusturya, Çek Cumhuriyeti ve İtalya'ya ihracat yapacağız. 17 ülkeye tanıtımı yapıldı, bunların da 8'inden talep var. İlerleyen dönemlerde başka ülkelere de ihracata başlayacağız." açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.