Sivas

Tarihi cami restore edilmeyi bekliyor

13:00 06 Nisan 2016
Tarihi cami restore edilmeyi bekliyor

Sivas’ın Suşehri ilçesinde bir köyde bulunan ve 176 yıl önce ibadete açıldığı belirtilen tarihi cami, restore edilmeyi bekliyor.

Merkeze bağlı Karaağaç köyünde bulunan ve 1840 yılında ibadete açıldığı belirtilen tarihi caminin mihrap ve giriş kapı bölmesinde bulunan motifler görenlerin dikkatini çekiyor. Köylüler, ilçede 1929 yılında meydana gelen deprem sonrası bazı duvarları yıkılan ve tamirat gören caminin restore edilmesini istiyor.

Köy muhtarı Kenan Güneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin restore edilmesi ve Anıtlar Kurulunca tescil edilmesi için gerekli başvuruların yapıldığını söyledi.

Mevcut köy camisinin yanında bulunan tarihi camiyi korumak için ön kısmına tuğla duvar ördüklerini aktaran Güneş, cami içerisindeki motifler ve süslemelere hayran kaldıklarını belirtti.

Güneş, tarihi camiye çok büyük değer verdiklerini vurgulayarak, "Burayı ilk olarak başka bir şekilde değerlendirmek istedik. Fakat içeriye girdiğimde mihrap üzerinde gördüğüm şekiller ve tarihi yazılardan dolayı buranın tescil edilmesi gerektiğini düşündüm. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne caminin fotoğraflarını götürdüm. Kültür Müdürlüğü ekipleri de caminin tarihi olduğunu söyledi. Bu şekilde gerekli başvurularımız yaptık. Restore edileceği günü bekliyoruz." diye konuştu.

Mihrap üzerine yapılan işlemelerin ilk günkü halini koruduğunu anlatan Güneş, "Dokusu hiç bozulmamış. Mihrap ve işlemeler 176 yıl önceki gibi. Kapı girişi Selçuklu mimarisine benziyor. Giriş kapısının da ilk takılan kapı olduğunu düşünüyoruz. Böyle bir tarihi korumak gerekiyor." dedi.

Köy sakinlerinden Sami Şimşek (67) ise mevcut köy camisinin 1979 yılında ibadete açıldığını eskiden tarihi camide ibadet ettiklerini anlattı.

Depremde zarar gören caminin tadilatını dedesinin yaptığını dile getiren Şimşek, "Dedem bizlere burasının tarihi bir cami olduğunu anlatırdı. Bizler bugüne kadar camimize sahip çıktık. Şimdi de restore edilmesini bekliyoruz." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.