Sivas

"Panzer"i yaşatmak için seferber oldular

11:23 13 Nisan 2016
"Panzer"i yaşatmak için seferber oldular

ÖNDER FELEK/ÇETİN KARAÇOBAN - Irkının saf özelliklerini taşıması nedeniyle Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Ulaş Tarım İşletmesinin "en özel" Kangal köpeği olan ve bir süre önce yumurtalıklarında tümör tespit edilen "panzer"in yaşatılması için yoğun çaba harcanıyor.

Saf ırkın bozulmadan gelecek nesillere ulaştırılmasının hedeflendiği Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğünde, "Panzer" adı verilen Kangal köpeği 1,5 ay önce kansere yakalandı.

Irkının saf özelliklerini taşıması nedeniyle işletmenin "en özel" damızlığı olarak görülen Panzer'in yumurtalıklarında "veneral tümor (tvt)" tespit edildi. Tedavisine başlanan Panzer, Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesine bağlı hayvan hastanesinde kemoterapi aldı.

İşletmedeki veterinerlerce tedavisine devam edilen köpek, bol miktarda protein ve koyun kemiği haşlamasıyla özel olarak besleniyor. Panzerin tedaviye olumlu cevap vermesi ve hastalığa yakalandığı ilk günlere göre iyi olması ise çiftlik çalışanlarını sevindirdi

-İşletmede genetiği yüksek kaliteli köpekler barındırılıyor

Ulaş Tarım İşletmesi Müdür Yardımcısı Yıldıray Çil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmede genetiği yüksek kaliteli köpekleri barındırdıklarını ve damızlık üretmeye çalıştıklarını söyledi.

Kangal ırkının özelliklerini taşıyan ve Panzer adını verdikleri köpeğin işletmede özel bir yere sahip olduğunu anlatan Çil, hayvanın kansere yakalandığını öğrendiklerinde büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Ayak yapısı, döşü, yüksekliği ve her yönüyle Kangal türünün bütün özelliklerini taşıyan köpeğin kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Çil, şöyle dedi:

"Panzer'in yaklaşık 1,5 ay önce genital organında şişlik oluştu. İlk etapta bunun apse, ödem olabileceğini düşünerek farklı bir tedavi uyguladık. Sonuç alamayınca şüphelerimiz kanser yönünde yoğunlaştı. 'Tvt' olduğunu teşhis ettik. Burada hemen tedaviye başlayacaktık ama kesin teşhis için Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesinin hayvan hastanesine götürdük. Orada da aynı teşhis kondu ve hemen tedaviye başlandı. Kemoterapik ajanlarla ilk tedavisine başlandı, orada ilk uygulaması yapıldı. İkinci uygulamayı biz yaptık, üçüncüye daha vaktimiz var. Onu da burada yapacağız. İlk başlarda çok durgundu, halsizdi. Kemoterapi ilaçları kullandığımızda aynı insanlarda olduğu gibi kusma, iştahsızlık, takatsizlik vardı. Şu anda yemesi içmesi gayet güzel. Tedavimize devam ediyoruz. İnşallah, iyi sonuçlar alıp bundan çok güzel yavrular elde edeceğiz."

- "Sürüyü korumak için canını feda eder"

Çil, Kangal köpeğinin bilinenin aksine iri cüsseli olmadığını, ticari kaygılarla iri cüsseli köpeklerle Kangalların melezlenmesinin yanlış olduğunu dile getirerek, "Kangal'ın en güzel göstergesi Panzer. Panzer çok iri cüsseli değil ama çok zeki bir köpek. Sürü içgüdüsü çok iyi, çok akıllı. Panzer'i yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bir kadın bir çocuk gelsin asla ve asla saldırmaz. Ama sürüyü korumak için canını feda eder." dedi.

Panzer'in beslenmesini diğer köpeklerden daha farklı yaptıklarını, bol miktarda protein verdiklerini ve koyun kemiklerini kaynatıp suyunu içirdiklerini aktaran Çil, köpeğin bir an önce iyileşmesini dört gözle beklediklerini sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.