Sivas

Aort yırtılmasında 40-50 yaş risk grubunda

15:30 13 Mayıs 2016
Aort yırtılmasında 40-50 yaş risk grubunda

Medicana Sivas Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Kasım Doğan, aort damarı yırtılmasının genellikle 40-50 yaşlarında tansiyonu yüksek, doğuştan aort kalp kapağı bozukluğu veya aort duvarında yapısal bozukluk olan insanlarda görülebilen bir tablo olduğunu bildirdi.

Doğan, yaptığı yazılı açıklamada, sanatçı Oya Aydoğan'ın yemek yerken aort damarının yırtılmasının, aort damarının nasıl ve neden yırtılabileceği konusunu gündeme getirdiğini belirtti.

Aort yırtılması, yırtılma sırasında yaşananlar, cerrahi müdahale ve sonrasındaki takip süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Doğan, bu hastalıkta ilk 48 saatin çok önemli olduğunu vurguladı.

Aort damarı yırtılmasının kalp cerrahisinde en çok korkulan hastalık grubu içerisinde yer aldığını anlatan Doğan, 40-50 yaşlarındaki bireylerin risk grubunda yer aldığının altını çizdi.

Erken tanının önemi kadar cerrahi müdahale ve sonraki sürecin de önemli olduğunu aktaran Doğan, şunları kaydetti:
"Genellikle 40 ve 50 yaşlarında tansiyonu yüksek, doğuştan aort kalp kapağı bozukluğu veya aort duvarında yapısal bozukluk olan insanlarda görülebilen bir tablodur. Çok şiddetli göğüs ağrısıyla başlar. Göğüs ağrısı daha çok yırtılır tarzda ve sırta doğru yayılır. Böyle bir durumda hastalar hastaneye başvurmak zorunda kalırlar. Bu ağrı kendiliğinden geçmez veya azalmaz. Çoğu zaman kalp kriziyle karışabilir ama yapılacak bir iki basit test ile rahatlıkla bunlar ayırt edilebilir. Kesin tanı bilgisayarlı tomografiyle konulur. Çok çabuk ilerleyen ve çok ciddi sonuçları olan bir hastalıktır. Çoğu zaman hasta hastaneye gelemez. Evde veya yolda yaşamını kaybedebilir."

- Sanatçı Oya Aydoğan'ın rahatsızlığı

Sinema ve dizi oyuncusu Oya Aydoğan’ın rahatsızlığıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Doğan, "Sanıyorum Sayın Oya Aydoğan hanımefendide şiddetli bir öksürük sonrası başlamış bir durum ve daha önce hipertansiyon hastasıymış. Şayet bu yırtık beyin damarlarına doğru ilerleyip beyin uzun süre kansız kalmışsa hasta uzun süre komada kalabilir, kısmen düzelebilir veya içinde bulunduğu durumdan kurtaramayabilir. Bu ancak zamanla görülebilecek bir durumdur. Beyindeki olumsuzluklar takip sürecinde düzeldiği zaman hasta uyanabilir." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.