Sivas

Çerkes sürgününün 152. yılı

17:30 21 Mayıs 2016
Çerkes sürgününün 152. yılı

Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği üyeleri, Çerkes sürgününün 152. yılı dolayısıyla yürüyüş düzenledi.

Cumhuriyet Meydanına toplana grup üyeleri, "21 Mayıs 1864 Çerkes Soykırımını ve Sürgününü unutmadık, unutmayacağız", "Kafkasya'da barış, Anadolu'da birlik", "Biz bu topraklar için savaşırken Türkçe bilmiyorduk, bugün anadilimizi bilmiyoruz" yazılı pankartlarla yürüyüşe başladı.

İstasyon Caddesi üzerinde devam eden yürüyüş, 50. Yıl Kavşağı'nda son buldu. Buradan geri dönen grup üyeleri yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı'nda tamamladı.

Sivas Kuzey Kafkas Kültür Derneği Başkanı İbrahim Şahin, grup adına yaptığı açıklamada, Çerkes sürgününün 152. yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "Sürgünün 152. yılında bu yaşananları gündeme getirmekle intikam duygusu taşımıyor, adalet istiyoruz." dedi.

Şahin, Rusların, Kafkasya'nın işgalini tamamlamak için her türlü zorbalığı kullandığını belirterek, "Ruslar, dünyada ne kadar vahşet ve mezalim mevcut ise hepsini insanlığın ve tarihin gözü önünde yapmaktan ne çekindiler ne de utandılar. Katliamlar ve sürgünlerle dolu olan bu süreci Çerkesler olarak unutmadık, unutturmayacağız. Konunun muhatabı Rusya Federasyonu'na asla unutturmayacağız." ifadesini kullandı.

Kafkas-Rus savaşlarına katılan Rus komutan ve askerlerin bizzat sürgün ve soykırımı açıkça itiraf ettiklerini vurgulayan Şahin, "Çarlık Rusyası'nın uyguladığı katliamlar ve sürgün sonrası hayatta kalan Çerkeslerin torunları 40'ı aşkın ülkede anadilini, kimliklerini ve kültürlerini yaşatmak için var olma mücadelesi vermektedir." diye konuştu.

Şahin, Çerkes soykırımının tanınması isteyerek şunları kaydetti:

"Çerkes soykırımı ve sürgünün Türkiye başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri tarafından tanınmasını Çerkeslerin acılarının biraz olsun hafiflemesi adına talep ediyoruz. Çarlık Rusyası'nın uyguladığı Çerkes soykırımı mirasını günümüz Rusya Federasyonu kabul ve telafi etmeli, kendi kara tarihiyle yüzleşmeli, Çerkesler için adaleti sağlayacak her türlü somut adımı atmalıdır."

21 Mayıs'ın insanlığın utanç günü olduğunu ifade eden Şahin, sürgünde hayatını kaybedenleri rahmetle andıklarını dile getirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.