Sivas

Herkes bu sembolün gizemini konuşuyor!

12:55 16 Ekim 2018 14 Yorum Var
Herkes bu sembolün gizemini konuşuyor!

Sivas'ın Hafik ilçesinde eski çeşme kitabelerinde yer alan, faşist Nazi Almanya'sının simgelerinden ‘gamalı haç'a' tıpa tıp benzer damgalar dikkat çekiyor.

Sivas Hafik'e bağlı Karlı köyünde yaklaşık 800 yıllık olduğu tahmin edilen çeşme kitabesinin üzerinde bulunan ‘gamalı haç' damgası bir çok tarihçinin araştırmasına da konu oldu. Bir çok kaynak bu simgenin kadim Türk topluluklarında oz tamgası adıyla kullanılan ‘kader çarkı' simgesi olduğunu ortaya koydu.

AHMET YESEVİ'NİN TÜRBESİNDE DE VAR

Tarihçiler arasındaki genel kanaat, Türk damgası olan bu sembolün, ölüm sonrası hayata geçişi, metamorfozu ifade ettiği yönünde. Türk yurtlarında sıkça karşılaşılan bu damga, Türk-İslam yaşantısında ve kültüründe önemli bir yere sahip olan Ahmet Yesevi'nin türbesinin duvarlarında da bulunuyor.

1702 TARİHİNDE YAPILDIĞI SÖYLENİYOR

Damganın bulunduğu, Sivas'ın Hafik ilçesi Karlı köyü sakinlerinden Turan Aykanat, damganın bulunduğu kitabenin araştırıldığını belirterek, "Bizim duyduklarımıza göre 1702 tarihinde yapıldığı söyleniyor. Tam detayını bilemiyoruz. Herhalde taşın üzerinde temiz su yazıyormuş. Taşla ilgili inceleme Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden gelip araştırma yaptılar" dedi.

"SUYLA ALAKALI BİR YAZI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI"

Köy sakinlerinden Orhan Kanat ise "Taşla ilgili biz doğduk bildik bu taş burada. Bu taşın benzeri birkaç taş daha var. Genelde bu taşların tamamı su başlarında bulunuyor. Suyla alakalı olduğu söyleniyor. Cumhuriyet Üniversitesi ve Ankara'dan gelen bir ekiple araştırma yapıldı. Yazılar yazıldı ve makaleler yazıldı. Normalde baktığımızda gamaya benzetiyorduk, ama araştırmalarda öyle olmadığı çıktı. Suyla alakalı bir yazı olduğu ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

YORUMLAR

14 Yorum Var
  • Ahmet 5 yıl önce Şikayet Et
    suyun kuzey yarım küredeki dönüş yönü...
    Cevapla
  • ANaliz 5 yıl önce Şikayet Et
    Türklerin eski tamgalarından biri ruh dünyaya dönerek düştüğü gibii Allaha'da aynı şekilde dönerek gittiğini anlatır. Zaten tamga mezar taşında bulunmuştur tamganın adıda ök tü galiba.
    Cevapla
  • Demir Ersoy 5 yıl önce Şikayet Et
    Ha ve Kaf harfleri çaprazlama yazılmış
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • hamşesi 5 yıl önce Şikayet Et
    50-70 sene önce haşaranın biri taşı kazıyarak yapmıştır.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Nazinin gamali hac ina benzemiyor hac bu sembole benziyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.