Sivas

Camide namaz kılan insan gölgesinin sırrı!

09:45 29 Ağustos 2019 13 Yorum Var
Camide namaz kılan insan gölgesinin sırrı!

Eşsiz bir zarafet örneği olan Divriği Ulu Cami, araştırmacıların dikkatini çekmeye devam ediyor.Cami yüzeyinde oluşan gölgelerin, günümüz teknolojisi ile Simüle edilerek bir takım ayrıntıların oluşum aşamalarının görüleceği bilgilerine ulaşıldı.

Çankarı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Sivaslı Doç.Dr. Cemil BİLGİLİ, bilimin son geldiği aşama dikkate alındığında,bilimsel bir heyet oluşturulup burası ile ilgili detaylı bir çalışma yapıldığında, bu dünya mirasının gizlerinin aralanacağını dile getirdi.

İki dünyanın nakışlarla üzerinde resmedildiği bilinirken, en ilginç olanı ise GÜNEŞ ışınlarının milimetrik hesaplamalarında burada kullanıldığı lakin bilim dünyasının bunu çözemediği biliniyor. Özellikle yıllar önce Japon bir gezgin tarafından tespit edilen ikindi vaktinde oluşan NAMAZ KILAN ADAM sılueti gizemini koruyor. Bilimin geldiği son aşama dikkate alınarak DİVRİĞİ ULU CAMİ´ndeki bu gizemin çözüleceği bilgilerine ulaşıldı. Ulu cami sayısallaştırılarak sayısal ortamda simüle edilip,coğrafi konumlandırmanın yapıldığı sayısallaştırılmış simülasyon ile analizinin yapılmasının mümkün olduğunu belirten Doç.Dr. Bilgili, bu bakir konunun çalışılması neticesinde önemli ayrıntılara ulaşılacağını ifade etti.. Bu simülasyon ile, Güneş ışıklarının gelişi akabinde oluşan pek çok gölgenin de mahiyetinin ortaya çıkacağı vurgulanıyor. Gelişmiş 3 D tarayıcılardan da faydalanılarak bunun projelendirilip, bir bölümünün meydanında yapılmasının mümkün olduğu ve hesaplamalar sonucunda oluşan bütün gölgelerin, gününün tam net olarak bulunabileceği ve bu vesileyle de binlerce turist ve bilim adamının Sivas´ta akın edeceğini dile getiren Bilgili bu heyecan verici yeni bakış açısının değerlendirilmesinde fayda olduğunu söyledi.

Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Bilgili bu eşsiz eserin her incelenmesinde daha ayrıntılı bir inceliğin olduğunu ve bilimin bu şahaserden öğrenmesi gereken çok detay olduğunu söyledi.

YORUMLAR

13 Yorum Var
  • Şevval ışıklı 3 yıl önce Şikayet Et
    bence bu bir büyü
    Cevapla İlk beğenen sen ol
  • meyyid 4 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar kafa yormayın.çünkü biz kısa vadede nasıl oluyor dediğimiz için çözemiyoruz.piramitlerde de aynı şey geçerli.yok uzaylılar mı yaptı.yok dev insanlar mı vardı.hapsi fasa fiso.firavunun oğlu dünyaya geliyor firavun oğlu için piramit yani mezarın inşaatına başlıyor.düşünün adam 30 yaşında ölse 30 yıl öncesinden inşaat başlamış oluyor.30-40-50 senelerde neler yapılır.bu arada yanlış bilinen bir şeyde firavun şahsın ismi değil bulunduğu makamın adıdır.belki 30 tane firavun var bilinen.ama biz her kötü hikayede firavunu bir kişiymiş gibi anlatıyoruz.
    Cevapla
  • muhteşem 4 yıl önce Şikayet Et
    Ecüş bücüş şekiller yapıp sanat diye insanlara hava atanlar: Alın size sanatçı ve şaheseri. Var mı yapabilen? Bu arada durumu farkeden maalesef bir japon!
    Cevapla
  • Tinyuğ 4 yıl önce Şikayet Et
    Niğde'de var aynı harika ; sanıyorum başörtülü (Türkörtüsü) bir kadının gölgesi.
    Cevapla
  • marasli 4 yıl önce Şikayet Et
    bu camiye asigim
    Cevapla İlk beğenen sen ol
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.