Sivas

Sivas’ta bir arıcı zekası ile ayıları yendi!

13:06 21 Haziran 2022 7 Yorum Var
Sivas’ta bir arıcı zekası ile ayıları yendi!

Sivas’ta bir arıcı kurduğu ilginç düzenek ile ayı problemini çözüme kavuşturdu. Kurduğu ses sistemine köpek havlama sesi yükleyen Ali Öztürk, bu sayede hem kovanlarını ayı saldırılarından koruyor hem de ayılara zarar vermiyor.

Sivas’ın Zara ilçesinde arıcılık yapan Ali Öztürk, geliştirdiği ilginç sistemle sayesinde kovanlarını ayılardan korumayı başardı. Hobi olarak başladığı aracılığı 7 yıldır sürdüren Öztürk’ün en büyük sıkıntısı kovanlarına saldıran ayılar. Ayı saldırılarında çok sayıda kovanını yitirdi ve ciddi ekonomik kayıplar yaşadı. Öztürk ayılara karşı verdiği mücadeleyi zekası ile kazandı. Öyle bir sistem kurdu ki hem kovanlarını ayı saldırılarından koruyor hem de ayılara zarar vermiyor. Geliştirdiği ilginç sistem sayesinde kovanların bulunduğu alana giren ayılar arkasına bakmadan kaçmak zorunda kalıyor.

SESİ DUYAN AYILAR ARKASINA BAKMADAN KAÇIYOR

Öztürk arı kovanlarının bulunduğu alanı telle çevirdi, tellerle oluşturduğu çitin dışına hareket sensörleri taktı. Kurduğu ses sistemine köpek havlama sesi yükledi. Sensörlerin hareket algılaması halinde ses sistemi devreye girip hoparlörlerden köpek havlama sesi yükseliyor. Sesleri duyan ayı köpekler tarafından saldırıya uğradığını düşünerek kaçmak zorunda kalıyor.

“SİSTEMİ KURDUKTAN SONRA HİÇ ZAYİATIMIZ OLMADI”

Öztürk, kovanlara yaklaşan ayıların köpek sesini duyunca kaçtıklarını belirterek, “Birkaç yere sensör koyduk. Ayı veya farklı yabani hayvanlar geldiği zaman köpek havlama sesi çıkarıyor. Sistemi kurduktan sonra hiç zayiatımız olmadı. Karşı tarafta bulunan söğütlerin içinde ayıları görüyoruz ama arılığımıza herhangi bir zarar vermediler. Bu sistemin bulunmadığı başka arıcı arkadaşlarımızın ayılar tarafından kovanlarını devirip parçaladıkları oldu” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • Ayhan 1 yıl önce Şikayet Et
    Elektrikli çit kesin çözüm.biz onla çözdüük daha doğrusu oğlumla kuzen.şimdi yanaşmıo ikide güneş paneli.
    Cevapla
  • Yusuf 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayılar insanlardan daha akıllı yakında bu sırrı öğrenirler . Bir bakarsın kovanlar telef olmuş .
    Cevapla
  • Akıllı 1 yıl önce Şikayet Et
    Senden akıllı olduğu kesin insan en üstün varlıktır.
  • Alia 1 yıl önce Şikayet Et
    Ayılar şimdi bunu okudular hesap yapıyorlardır...
    Cevapla
  • ejder 1 yıl önce Şikayet Et
    ayılar akıllı hayvanlardır.Bi kaç seferden sonra köpek sesinede alışır.Tek çözüm ya sabaha kadar uyumayıp beklenilecek yada yatağı arı kovanlarının ortasına serip uyumak.Ayı bu şekilde insanı gördüğü zaman gelmez
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler zekice bunu hemen ticarete dokun, nasil yapildigini biliyorsunuz. Hem siz kazanirsiniz hem de ciftci kazanir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.