Tekirdağ

Türkiye'nin "arıcılık eğitimi" yeniden şekilleniyor

11:06 22 Ağustos 2015
Türkiye'nin "arıcılık eğitimi" yeniden şekilleniyor

EMRAH GÖKMEN - Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen proje kapsamında, arıcılık eğitiminin standardını oluşturacak materyal üretilecek. 

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Arıcılık Şubesi'nde araştırma görevlisi olan projenin yürütücüsü Mustafa Köseoğlu, AA muhabirine "Arıcılık Materyallerinin Geliştirme Projesi" hakkında bilgi verdi. 

Projenin paydaşlarının Namık Kemal ve Ege üniversiteleri olduğunu anlatan Köseoğlu, çeşitli illerde hem teknolojik kovanları hem de karakovanları incelediklerini ve görüntüsünü aldıklarını, arıcılara yaşanan sıkıntıları ve çözüm yollarını hem fotoğraflı hem de görüntülü gösterdiklerini kaydetti.

Türkiye'de arıcılık eğitiminin halk eğitim merkezleri müdürlükleri tarafından yürütüldüğünü, tarım teşkilatındaki teknik personelin de bu eğitimlere katkı sunduğunu aktaran Köseoğlu, "Bu eğitimler için eğitim materyalleri oluşturuyoruz. Çalışma sonucu ortaya çıkacak materyaller, 81 ilde dağıtılarak, arıcılık eğitimlerinde kullanılacak" diye konuştu.

- Eğitimlere standart gelecek

Mustafa Köseoğlu, arılık eğitimleriyle ilgili müfredatın kişilere yönelik yürütüldüğünü belirterek, projenin eğitimlerin belli bir standarda gelmesini amaçladığını kaydetti. 

Çalışmalarla eğitim kalitesinin üst noktalara çıkacağını vurgulayan Köseoğlu, "Biz en azından standart yakalamayı hedefliyoruz. Bunu yaparken de videolarla bu eğitim materyallerini destekliyoruz. Proje bu sene sonuna kadar tamamlanacak" dedi. 

Materyallerin ilk önce 81 ilde yapılacak eğitimlerde gösterileceğini anlatan Köseoğlu, arıcıların bu programla işlerini yürüteceğini kaydetti.

Projenin yürütücüsü Mustafa Köseoğlu, eğitimler kapsamında videolar ve sunumlar dışında kitapçık da hazırlanacağını belirterek, "Bu materyallerle arıcılarımız bilmediklerini öğrenecek. Bunun dışında aldıkları eğitim sonrası onlara kitapçıklar vereceğiz. Bu el kitapçığının içinde arıcılık ile ilgili yaşanan sorunlar ve çözüm yolları olacak. Arıcımız herhangi bir sorun yaşadığında hemen kitapçığına bakarak, çözüm yolunu bulacak. Bu sayede yaşanacak sorunların çözüm yolları daha kolay bulunacak" bilgisini verdi.

Köseoğlu, proje kapsamında hem yerleşik hem de göçer arıcılığın çok olduğu kentlere giden ekip tarafından, arılarla ilgili problemler ve çözüm yollarının görüntülü şekilde anlatıldığını bildirdi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.