Tekirdağ

Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayı

13:33 15 Ekim 2015
Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayı

Tekirdağ İl Müftü Yardımcısı Hızır Yağcı, hicretin bir kaçış olmadığını belirterek, yeni medeniyetin oluşturulması projesi olduğunu belirtti. 

Yağcı, AA muhabirine Hicri Yılbaşı ve Muharrem Ayı'nı değerlendirdiği açıklamasında, hicretin Mekke'den Medine'ye çaresiz insanların kaçışı olmadığını belirterek, hicretin yeni bir medeniyet oluşturmanın projesi olduğunu kaydetti. 

 Hazreti Muhammed'in yeni bir insan, yeni bir medeniyet inşaası için Mekke'nin çok çorak bir yer olduğunu ortaya koyduğundan dolayı Allah'ın izniyle Medine'ye gittiğini aktaran Yağcı, "Zaten tarihe de baktığımız zaman deve çobanları bu projeden sonra ünlü orduların komutanları olmuş ve çok kısa bir zamanda batıda çok geniş bir coğrafyayı fethetmişler" dedi.

Bu medeniyetin oluşturulmasının başlangıcında bir zihinsel dönüşüme ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Yağcı, şunları kaydetti: 

"O da nasıl olacak, Allah'ın Kuran'da bize indirdiği ayetlerdeki kimi 'Günahlardan yüz çevir' zihinsel dönüşüm, bizi Allah'a ulaştırmada ayağımıza takılan ne varsa ondan kendimizi kurtarıp Allah'a yönelmedir. Bu zihinsel dönüşümü yakaladığımız zaman zaten yeni bir insanı inşaa etmede başlıyor. Hicret, bu zihinsel dönüşümü pratiğe dönüştürmedir." 

Medeniyetin de, kendine has bir dili, kültürü ve takvimi olması gerektiğini anlatan Yağcı, Hazreti Ömer döneminde islam medeniyetinin devletleşme sürecinin son derece ileri bir safhaya geldiğini kaydetti. 

Yağcı ayrıca, Muharrem ayı olsun diğer aylar olsun hepsinin kendi içinde bir özelliği olduğunu belirterek, ancak Ramazan ayının ayrı bir önem taşıdığını ve Kuran-ı Kerimin bu ayda indirildiğini ifade etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.