Tekirdağ

Cuma namazı için mesai düzenlemesi

12:21 06 Ocak 2016
Cuma namazı için mesai düzenlemesi

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akif Koç, "Başbakanlık genelgesinin hayata geçmesiyle Türkiye'de de cuma namazları bir bayram havasında gerçekleşebilecek" dedi.

Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakanlık tarafından cuma namazı için hazırlanan genelgenin çok sevindirici bir teşebbüs olduğunu ifade etti.

İslam dünyasında cuma günlerinin bir bayram havasında geçtiğini anlatan Koç, cumanın müminlerin bayramı olduğunu söyledi.

Akademisyenliğin yanı sıra Ankara Hasan Tanık Camisi'nde 2 yıldır cuma namazlarında imamlık yaptığını anlatan Koç, şöyle konuştu:

"Ben ilahiyat fakültesinde profesörüm ama fahri olarak Hasan Tanık Camisi'nde cuma namazlarını kıldırıyorum 2 senedir. İnanın hutbeye başlamadan önce, 'acaba buradaki insanları işlerinden biraz geç bırakır mıyım' düşüncesiyle, yani okuyacağım o namazdaki sureyi ya da Kuran'dan bir parçayı biraz daha uzun okumak istiyorum ama 'acaba okursam geç kalırlar mı' diye tereddüdüm oluyordu. Yani imama bile sıkıntı veriyor, bırakın cemaati. Hiç düşünmememiz gereken bir şeydir bu. Haftada bir kere Müslümanlar geliyorlar, rahat rahat onlara bir şey anlatmak isteriz, ama zihnimizde bir de 'acaba bir cümle daha söylersem geç kalır mı bu insanlar' endişesi var. Çok sıkıntılı bir şey. Onun için Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bu teşebbüsü çok hayırlı, çok anlamlı çok da yerinde bir teşebbüstür."

- "Cuma namazı gönül huzuru içerisinde gerçekleşmeli"

İslam ülkelerinde, benzer uygulamaların olduğunu ifade eden Koç, "Gönül huzuru içerisinde cuma namazını kılmak, ondan sonra insanların dostlarıyla musafaha yapması, görüşmesi, rahatlaması, cumanın böyle bir imkan sunması gerekir Müslümanlara" dedi.

Koç, İslam ülkelerinde cuma namazlarının bir bayram havasında geçtiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Türkiye'de ise bir sıkıntıydı, 'izin alsak mı almasak mı gitsek mi, gitmesek mi'. Ben çok yerinde buluyorum. Başbakanlık genelgesinin hayata geçmesiyle Türkiye'de de cuma namazları bir bayram havasında gerçekleşebilecek. İbadetin sağlığı açısından da zamana karşı yarışarak insanların namaz kılması tabii ki doğru bir şey değil."

- Sendikalar da memnun

Memur-Sen Kırklareli Şube Başkanı Selahattin Karanfiler de, genelge ile memurlarımız kamu hizmetini aksatmayacak şekilde ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getireceklerini belirtti.

Karanfiler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cuma namazıyla ilgili düzenlemeyi Memur-Sen olarak 2015 yılının ağustos ayı toplu sözleşmesinde gündeme getirdiklerini anımsatarak, "Bazı memurlar 'cuma namazına gitsem geç kalırım ve amirim bana kızar' endişesi içerisindeydi. Başbakanlık genelgesi ile cuma namazına gitmek isteyen memurların mesaileri ona göre ayarlanacak" şeklinde konuştu.

Eğitim Bir-Sen Tekirdağ Temsilci Vekili İsmail Çelebi ise "Bu çalışmayı biz önemsiyoruz. Bu düzenlemeden sonra insanlar gönül rahatlığıyla ibadetlerine yerine getirebilecekler" dedi.

Eğitim Bir-Sen ve Memur-Sen Edirne Şube Başkanı Erdinç Dalgıç da düzenlemenin gerekliliğine işaret etti.

Dalgıç, "Uygulanma aşamasında bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz. Bu durum ibadet özgürlüğüdür" diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.