Tekirdağ

Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Baykut:

18:02 31 Mart 2016
Süleymanpaşa Süt Üreticileri Birliği Başkanı Baykut:

Süleymanpaşa Süt Üretcileri Birliği Başkanı Şerif Baykut, "Tekirdağ'da süt fiyatları yıl başından sonra düşüşe geçti ancak Bakanlık bu konuda Et ve Süt kurumu kanalıyla fiyatlara müdahale etti" dedi.

Baykut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ İl genelinde günlük ortalama kayıt altındaki süt üretiminin, 600-650 ton olduğunu belirterek, üretim fazlası sütün yok denecek kadar az olduğunu kaydetti.

Tekirdağ'da yıl başından önce üreticiye sütün litre fiyatı olarak, 1,15 lira üzerinden ödeme yaptıklarını aktaran Baykut, ocak ayından sonra süt fiyatlarının düşüşe geçtiğini kaydetti.

Baykut, üreticiye geçen ay 1.08 lira ödeme yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu ay hangi fiyattan ödeyeceğimiz henüz belli değil. Ancak, Ege ve Akdeniz bölgelerinde 80 kuruşlara kadar düştüğünü biliyoruz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, Et ve Süt Kurumu kanalıyla süt fiyatlarına müdahale etmesi yerinde bir karar. Ete ve süte müdahale etmeden olmuyor. Devletin, müdahale değil de denge kurması lazım. Mesela, fiyatın çok yükselmesinden yana değiliz ancak çokta düşmesin. Biz, sadece para kazanabileceğimiz ve geçimimizi temin edebileceğimiz sistem istiyoruz. Sütün litresinin, üreticinin kazanç elde edebilmesi için asgari 1,30 TL olması gerekiyor"

- "Aile işletmeleri desteklenmeli"

Baykut, Türkiye'de hayvancılığın kurtulmasının büyük çaplı işletmelerden geçmediğini belirterek, şöyle devam etti:

"Aile işletmelerinin desteklenmesi lazım. Böylece, kırsal kesimdeki vatandaşın kente göçü engellenecek ve para kazanması sağlanacak. Şimdi devlet, çok büyük işletmeler yerine Aile işletmelerini desteklemeye başladı. Ama, süt üretimi arttı. Mevsimsel artışlarda var. Sanayici diyor ki, 'Ben satamıyorum. Ben diyorum ucuza mal ediyorum' işte burada devlet denge sağlayacak. Et ve Süt kurumunun burada devreye girmesi gerekiyor."

Süt tozu yapılmasının taraftarı olmadıklarını ve sütü satmak istediklerini ifade eden Baykut, "Burada bir sıkıntı varsa devlet bunu çözmeli. Et ve Süt Kurumu bu konuda tam yetkili oldu. Bakanlık, süt fiyatının 1,15'in altına düşmemesi için mücadele veriyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.