Tekirdağ

''Teknoloji üretmezse Türkiye'nin geleceği yok''

20:02 18 Mart 2017
''Teknoloji üretmezse Türkiye'nin geleceği yok''

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ''Türkiye teknoloji üretmezse Türkiye'nin geleceği yok. Çünkü bizim petrol kuyularımız yok, doğal gaz yataklarımız yok. Aldığımız belli, sattığımız, ithalatımız belli. Arada yaklaşık 60 milyar dolar bir açık var. Bu açığı akıl satarak kapatacağız. Teknolojik değeri olan ürünler üreterek kapatacağız." dedi.

Bakan Özlü, Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan teknopark binasının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, 2002 yılında 2 olan Teknopark sayısının bugün 64'e yükseldiğini söyledi.

Türkiye'nin nereden nereye geldiğine dikkati çeken Özlü, bugün tekonoparklarda çalışan nitelikli personel sayısının ise yaklaşık 41 bin olduğunu bildirdi.

Sanayinin teknoloji ile desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, teknoloji enjekte edilmeyen sanayide üretilen ürünlerin katma değerinin düşük olduğunu belirtti.

Türkiye'de bir an önce teknoloji açığının kapatılması gerektiğini aktaran Özlü, açığının kapanmasıyla otomatik olarak cari açığının ve ticaret açığının da kapanacağını anlattı.

Teknoparkları ve Ar-Ge merkezlerini önemsediklerini ifade eden Özlü, ''Biz sanayimizi teknoloji ile desteklemezsek, yani sanayimize teknoloji enjekte etmez isek bizim ürettiğimiz ürünlerin katma değeri düşük olur. Bunların da kar marjı düşüktür. Dolayısıyla daha yüksek katma değer için daha fazla kazanmak için sanayimize teknoloji enjekte etmek durumundayız. Bunu da ya Ar-Ge merkezi ya da teknopark kurarak yapacağız. Bu temel atma töreni gerçekten çok önemli." diye konuştu.

Teknoloji üreten bir Türkiye’ye doğru, daha hızlı adımlarla ilerlenmesi gerektiğini anlatan Özlü, şöyle devam etti:

"Türkiye teknoloji üretmezse Türkiye'nin geleceği yok. Çünkü bizim petrol kuyularımız yok, doğal gaz yataklarımız yok. Aldığımız belli, sattığımız, ithalatımız belli. Arada yaklaşık 60 milyar dolar bir açık var. Bu açığı akıl satarak kapatacağız. Teknolojik değeri olan ürünler üreterek kapatacağız. Mesela dış ticaret açığı, ne kadar ihracatımız var, ne kadar ithalatımız var. Geçen seneki rakam, 143 milyar dolar ihracat, 200’e yakında ithalat var. Yani 60 milyar dolarlık bir açık var. Şimdi aslında asıl açık teknoloji açığı. Türkiye'nin dış ticaret açığından ziyade, cari açığından ziyade Türkiye'nin gerçek açığı, teknoloji açığıdır. Biz ne zaman teknoloji açığını kapatırsak, emin olun otomatik olarak Türkiye'nin cari açığı da, ticaret açığı da kapanır. Dolayısıyla teknoloji üretmenin unsurlarından biri olan teknoparkın hayırlı bir iş olduğunu ve buna vesile olanları tebrik ediyorum. İnşallah burası en kısa sürede hizmete girer."

Bakan Özlü, konuşmasının ardından inşaatın temelini atmak için butona bastı.

Daha sonra Bakan Özlü, Veli Meşe Organize Sanayi Bölgesi'nde sanayicilerle bir araya geldi. Ardından bir halı fabrikasını ziyaret eden Özlü, üretim bölümünü gezerek fabrika yetkililerinden bilgiler aldı.

Esnafı da ziyaret eden Bakan Özlü, ziyaretlerde esnafın istek ve sıkıntılarını dinledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.