Tekirdağ

Dayanıklı arı kolonileri için "Arı keki" üretti

12:44 01 Ağustos 2017
Dayanıklı arı kolonileri için "Arı keki" üretti

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay tarafından, KOSGEB Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama programı kapsamında alınan 260 bin liralık hibe ile arı kolonilerinin yaşama gücünün, bal ve polen veriminin daha yüksek olması sağlandı.

Oskay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bal arıları sayesinde zirai ve bitkisel ürünlerde tozlaşmanın sağlandığını belirterek, son yıllardaki iklim değişiklikleri nedeniyle bal arılarının yaşamasında bazı sorunların ortaya çıktığını belirtti.

İklim değişiklikleri nedeniyle bitkilerin nektar ve polen salgılama oranlarında düşmeler ve bazı bitki türlerinin yok olması nedeniyle de bal arılarının beslenmesinde sıkıntılar yaşandığını aktaran Oskay, bu sıkıntıları çözmek amacıyla yüksek proteinli arı keki projesi geliştirdiklerini ifade etti.

Oskay, KOSGEB desteği ile çalışmalarına hız verdiklerini kaydederek, şöyle konuştu:

"Hedefimiz gelişmiş ülkelerdeki teknolojiyi ülkemize transfer etmekti. Bu kapsamda ülkemizde koloni yönetimi üzerine bazı eksiklikleri gördüm. Özellikle erken ilkbaharda ve sonbaharda besleme ile ilgili bazı sorunlar vardı. Besleme materyali olarak kullanılan, arı keklerine baktığımızda çok düşük proteinli, ithal ve GDO içeren protein kaynakları ile hazırlanan arı keklerini gözlemledik. Bunların arı kolonilerinin gelişimi için yetersiz ve hatta olumsuz yönlerinin olduğunu, çok eski dönemlerden beri bu konularda hiç Ar-Ge çalışmasının yapılmadığını gözlemledik. Ekmek mayasının ülkemizde yoğun bir şekilde üretildiğini, hatta dünyada ihracatında ülkemizin birinci sırada olduğunu öğrendik. Ekmek mayası çok değerli protein ve vitamin kaynağı olduğu için özel bir ekmek mayası ekstrat kullanarak bunu bal, polen, şeker ve bitkisel yağ ile formüle ederek, arıcılarımızın doğada nektar ve polen kaynaklarının olmadığı dönemlerde arı kolonilerini besleyerek üreme ve yaşama performanslarını yüksek tutmalarını sağladık. Türkiye'de normalde binde 4 civarında protein içeren arı keklerini, yüzde 5 proteinli duruma getirerek, protein oranını yaklaşık 12 kat daha yükseltmiş olduk."

- Ürünün yan etkisi yok

Oskay, arı keki için sanayi ortağı Sadri Demircioğlu'nun da destek verdiğini ifade ederek, geliştirilen bu üründe kullanılan bal ve polen sterilizasyon işlemiyle, arıların hastalıklardan korunduğunu vurguladı.

Ürünün yan etkilerinin olmadığını anlatan Oskay, "Ürünümüzde DNA hasarına yol açan gıda boyası kullanılmamaktadır. Ürünün faydası arı kolonilerinin erken ilk baharda çok daha hızlı gelişerek bal sezonuna güçlü girmesine, sonbaharda da kış aylarına girmeden önce kışı geçirecek genç arı popülasyonlarının oluşmasını sağlamaktır. Bu da kışlama kayıplarını önleyerek, kolonilerin bahar aylarına güçlü çıkmasını sağlayarak, arıcılarımızın kolonilerden bahar balı hasat etmelerine vesile olmuştur." dedi.

Oskay ayrıca, üniversite sanayi işbirliği ile KOSGEB'in de desteklediği yüksek arı keki projesi sayesinde, yüksek lisans öğrencilerinin de bu projede yer aldığını ve öğrencilerin arıcılık konusunda yetişmesinin sağlandığını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.