Tekirdağ

Sığınmacı olarak geldikleri Türkiye'de öğretim görevlisi oldular

11:42 03 Ekim 2017
Sığınmacı olarak geldikleri Türkiye'de öğretim görevlisi oldular

Kannas ve Shaban'ın tek hayali ülkelerindeki savaş biter bitmez doğup büyüdükleri topraklara dönmek.

VEDAT YÜCEBAŞ - Suriye'de devam eden iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Mohamad Burhan Kannas ve Mahmoud Saadeddin Shaban, Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İlahiyat Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak görev yapıyor.

Ülkelerindeki savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan, İstanbul başta olmak üzere bazı şehirleri gezdikten sonra arkadaşlarının çağrısı üzerine Tekirdağ'a gelen Kannas ve Shaban, NKÜ İlahiyat Fakültesi öğrencilerine Arapça öğretiyor.

Türkiye'ye 4 yıl önce sığınan Mohamad Burhan Kannas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de kendilerini evlerinde gibi hissettiklerini ancak savaş öncesi Suriye'yi çok özlediklerini söyledi.

İç savaş öncesi Suriye'de tüm Arap, Türk, Kürt ve diğer etnik gruplar ile farklı din ve mezheptekilerin bir arada sorunsuz şekilde kardeşçe yaşadığını ifade eden Kannas, ancak dışarıdan gelen grupların ülkeyi kan gölüne çeviren nifak tohumları ektiğini kaydetti.

Kannas, Suriye'de Halep'in bir köyünde öğretmenlik yaptığını, Türkiye'ye geldikten sonra bazı şehirleri dolaştığını, bir arkadaşının çağrısı üzerine Tekirdağ'a yerleştiğini kaydetti.

- "Burada iyi insanlar çok"

NKÜ İlahiyat Fakültesi'nde 2 yıldır öğretim üyesi olarak görev yaptığını ve gençlere "Arapça" dersi verdiğini kaydeden Kannas, Suriye'deki savaşın biteceği yönünde bir umudunun olmadığını ancak biterse ülkesine dönmeyi planladığını anlattı.

Kannas, "demokrasi getireceğiz" denilerek müdahele edilen başta Irak olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde savaşların sona ermediğinin altını çizerek, "Türkiye, Suriyelilere kapı açtı. Halk yardım etti, insanlar yardım etti. Burada iyi insanlar çok." dedi.

Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların en önemli sıkıntısının Türkçe öğrenememek olduğunun altını çizen Kannas, dil kurslarının açılması gerektiğine işaret etti.

- "Müslümanlar ölüyorsa savaş devam eder"

Kannas, Suriye'deki savaşın halklar arasında yaşanmadığını belirterek, "Suriye, ilk değil. Çeçenistan, Irak, Lübnan ve Somali'de de benzer şeyler oldu. Aynı sistem ve aynı amaç. Müslümanlar ölüyorsa savaş devam eder, gayrimüslüm ölürse o zaman harekete geçilir. Suriye'de iç savaş yok. Çünkü birbirimize savaşmak istemedik ama Suriye dışından paralı savaşçılar çağırdılar. Her ülkenin bir grubu geldi yavaş yavaş savaş böyle başladı." diye konuştu.

- "İnşallah gelecekte ülkeme döneceğim"

Mahmoud Saadeddin Shaban de Suriye'de bir lisede din öğretmeni olarak görev yaptığını, Türkiye'ye 2 yıl önce geldiğini ve Tekirdağ NKÜ'de "Arapça" dersleri vermeye başladığını söyledi.

Öğretmenliği çok sevdiğini vurgulayan Shaban, "Halep'te lisede öğretmendim. Suriye'deki savaş nedeniyle çıktık. Yakınlarımdan yaşamını yitiren olmadı. Suriye'de doğup büyüdüm. İnşallah gelecekte ülkeme döneceğim." ifadesini kullandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.