Tekirdağ

Tekirdağ'dan kısa kısa

09:56 24 Mart 2018
Tekirdağ'dan kısa kısa

Namık Kemal Üniversitesi Türk Dünyası Araştırma Topluluğu tarafından "Dil ve Kimlik Bağlamında Gagavuz Türkleri" konferansı düzenlendi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, konferansa Kırklareli Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Hünerli konuşmacı olarak katıldı.

Hünerli, Gagavuzların tarihi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Gagauzların Balkanlardaki diğer halklarla da karışmış göçebe bir Türk grubu olduğunu belirten Hünerli, şunları kaydetti:

"Türkiye Türkleri ile Gagavuz Türkleri arasındaki 100 yıldan fazla süren kopuklukların 1930’lu yıllarda giderildi. Romanya’nın başkenti Bükreş’e elçi olarak atanan Hamdullah Suphi Tanrıöver’in ikili ilişkileri geliştirebilmek amacıyla pek çok alanda faaliyette bulundu."

Konferans, günün anısına Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ve Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Tilbe’nin Bülent Hünerli’ye teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.


- "Kiraz Bahçesi" projesi hayata geçiyor

Tekirdağ Süleymanpaşa Belediyesinin tarımsal kalkınmaya yönelik yatırımlarından olan "Kiraz Bahçesi" projesi hayata geçirilmeye başlandı.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, proje kapsamında Naip Mahallesi’nde bulunan 15 dekarlık alanda kiraz fidelerinin dikimine başlandı.

Tarımda çeşitliliği arttırmak, çiftçileri yeni ve karlılık oranı yüksek tarım ürünleri ile tanıştırmak ve unutulmaya yüz tutmuş kiraz yetiştiriciliğini yeniden canlandırmak amacıyla başlatılan projede, hazırlıkların tamamlanmasının ardından Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü tarafından üretilen aşılı kiraz fidanları araziye dikiliyor.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, proje kapsamında geçen aylarda Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü ile işbirliği protokolü imzalandıktan sonra çalışmaların başlatığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tarımsal kalkınma modelinin daha geliştirilmesi açısından 'Kiraz Bahçesi' projemizi önemli bir yeni adım olarak görüyoruz. Bölgemiz bereketli topraklara ve tarım için bulunmaz bir iklime sahip. Akla gelecek birçok tarım ürününün yetiştirilmesi mümkün. Ancak yıllar içinde bölgede tarım belli başlı ürünlerle kısıtlı kalmış. Bu da zamanla çiftçilerimizi tarımdan uzaklaştırarak farklı iş kollarına yöneltmiş. Biz belediye olarak modern yöntemlerle alternatif tarım ürünlerinin bölgemizde yetiştirilmesi için önayak olmaya çalışıyoruz. Bu anlamda, 'Kiraz Bahçesi' projemizi de çok önemsiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.