Tekirdağ

Jandarmanın bombalara karşı "Erken" güvencesi

12:07 25 Ekim 2018
Jandarmanın bombalara karşı "Erken" güvencesi

Tekirdağ İl Jandarma Komutanlığında mayın arama köpeği olarak görev yapan dedektör köpek "Erken" güvenlik güçlerine büyük destek sağlıyor.

Labrador cinsi 5 yaşındaki "Erken" kimyasal mühimmat, silah, bomba ve menfezlere yerleştirilen mayınların kokusunu kilometrelerce uzaktan alıyor.

"Erken" mayınlı bölgeyi tespit ettiğinde bulunduğu yere çöküyor ve hiç kımıldamadan operatörünün gözünün içine bakıyor. Dedektör köpek, jandarma ekiplerinin düzenlenen silah kaçakçılığı gibi operasyonlarında da güvenlik güçlerine büyük katkı sağlıyor.

- Dedektör köpeklerin eğitim merkezi

AA muhabirinin, jandarma kaynaklarından derlediği bilgiye göre, mayın ve bomba arama, narkotik, arama-kurtarma ve özel operasyon konularında eğitim alan köpekler Nevşehir'de bulunan Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'nde (JAKEM) yetiştiriliyor.

Köpekler özelliklerine göre, iz takip ve devriye, narkotik ve psikotrop madde arama, kağıt para arama ve yangın tespit, keşif, özel operasyon ile mayın ve bomba arama ya da arama ve kurtarma konularında verilen eğitimlerden birine alınıyor.

Buradaki eğitimini başarıyla tamamlayan köpekler, ihtiyaç duyulan birliklere gönderiliyor ve herhangi bir sakatlık durumu olmazsa 9 yaşına kadar görev yapıyor.

Bugüne kadar tonlarca uyuşturucu maddenin ele geçirilmesinde ve terör örgütünce döşenmiş patlayıcıların yerinin önceden tespitinde etkin rol oynayan köpekler iç ve dış güvenliğin sağlanmasında da yine güvenlik güçlerine büyük destek veriyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.