Tokat

Erbaa bağ yaprağının markalaştırılması çabaları

11:56 31 Aralık 2015
Erbaa bağ yaprağının markalaştırılması çabaları

Tokat'ın Erbaa ilçesinde üretilen bağ yaprağının tescil edilmesi için çalışmalar sürüyor. 

Erbaa Ziraat Odası Başkanı Arif Yılmaz Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağ yaprağının Erbaa çiftçisi için önem taşıdığını söyledi. 

Erbaa bağ yaprağının marka olması için çalışmalar yaptıklarını anlatan Köksal, yaprağın tescil edilmesi için 2012 yılında çalışmalara başladıklarını aktararak, "Erbaa bağ yaprağının analiz raporlarını bilimsel olarak ortaya koyamadığımız için Türk Patent Enstitüsüne yaptığımız tescil başvurusu kabul edilmedi. Bunun üzerine eksik kalan unsurlar üzerinde yeniden çalışma başlattık" dedi.

Köksal, Kaymakamlık, Belediye ve odalarının tescil için el ele verdiğine işaret ederek, şöyle dedi:

"Tokatlılar 'Tokat yaprağı' olsun, Erbaalılar ise 'Erbaa yaprağı' olsun diyor ama en çok bağ ilçemizde var. 15 bin kayıtlı bağımız bulunuyor. 2016 yılında 140 bin bağ çubuğu dikeceğiz. Erbaa'nan bağ yaprağını tescil ettirmek istiyoruz. Eğer yaprağımız tescil edilirse herkes bağ yaprağını 'Erbaa yaprağı' diye satamayacak. Bizim yaprağın özelliği, inceliği. Diğer yapraklardan farklı. Erbaa yaprağının tescil edilmesini, çiftçilerimizin de markamıza leke getirecek çalışma yapmamasını istiyoruz. Kaymakamlık, belediye ve sivil toplum kuruluşları ile toplantılar yaptık. Yaprak üretimi ve hasadı konusunda çiftçilerimizi bilinçlendiriyoruz." 

Köksal, son iki yıldır yaprak hasadının iyi olduğunu belirterek, ortalama 5 ton yapmak yaprak topladıklarını anlattı. 

İlk hasat döneminde yaprağın kilogramının 7 liradan satıldığını bildiren Köksal, bugünlerde ise fiyatın 3 liraya kadar düştüğünü sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.