Tokat

Tarihi saat kulesini 25 yıldır kuruyor

11:26 20 Nisan 2016
Tarihi saat kulesini 25 yıldır kuruyor

ENES SANSAR - Tokat'ta ikinci Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılan saat kulesi 114 yıldır zamana tanıklık ediyor. Tarihi saat kulesinin altında iş yeri bulunan saatçi Ahmet Unan da işinin yanı sıra düzenli olarak kuleye çıkararak saatin bakımını ve onarımını yapıyor.

Kent merkezinde tarihi Behzat Camisi yanında 1902 yılında Sultan 2. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılan, 38 metre yüksekliğindeki, 133 merdivenli saat kulesi, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Belediye tarafından ışıklandırılan saat kulesinin altındaki mekanda iş yeri olan 47 yaşındaki saatçi Ahmet Unan, 25 yıldır her hafta kuleye çıkarak saatin bakımını yapıyor, mekanizmayı ayarlayıp sistemi kuruyor.

Unan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saat kulesinin mekanizmasını her kurduğunda kendini zamana hükmediyormuş gibi hissettiğini, bu işin tarihi sevmeden yapılamayacağını söyledi.

Saatin terazisi hassas olduğu için içeri ziyaretçi alınmadığını ifade eden Unan, şunları dile getirdi:

"Saat mekanizması en üst kattaki bacadan aşağı doğru sarkıtılmış iki halat sayesinde çalışıyor. Bu halatların ucunda biri 350 kilogram diğeri 150 kilogram ağırlığında taş bağlı, onlar çalıştıkça aşağı doğru iniyor. Biz de 8 günde bir tekrar yukarı çıkartıp kuruyoruz. Çoğu illerdeki saat kulesi çalışmaz durumda. Ağırlıklar bu tarihi mekanizmayı 114 senedir çalıştırıyor. Saatin terazisi çok önemli, hassas bir çubuk üzerinde duruyor. Bu nedenle mekanizmanın olduğu kısma kimseyi çıkartmıyoruz çünkü terazideki tek çubuk 4 saati birden çalıştırıyor, ufak bir terazi kayması olsa bir daha çalıştırma şansımız olmaz"

Unan, 4 kubbeden oluşan saat kulesinin en üst katında bulunan ve her yarım saatte bir çalan çanın da kurulduğu günden beri orijinalliğini koruduğunu söyleyerek, bazen saati çalıştıran halatların üzerindeki ağırlıklar düştüğü için kurarken zorlandığını belirtti.

Yıllardır saat tamirciliği yaptığını, belediyenin isteği üzerine saat kulesinin bakımını üstlendiğini aktaran Unan, "İşlerimiz Allah'a şükür iyi gidiyor. Önceden daha iyiydi, herkes gerçek saat kullanıyordu. Şimdi elektronik saatler biraz daha rağbet görüyor. Ama biz işimizi yapıyoruz çok şükür. Bu iş baba mesleğim, severek yapıyorum. İş yerimiz daha önce meydandaydı. 25 yıl önce buraya taşındık. Belediye bizden saat kulesine de bakmamızı istedi, biz de 25 yıldır bakıyoruz." diye konuştu.




YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.