Tokat

Tokat ve Zonguldak'ta şap hastalığı

14:35 24 Haziran 2016
Tokat ve Zonguldak'ta şap hastalığı

Tokat'ta şap hastalığı nedeniyle hayvan pazarları kapatıldı, Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı görülmesi üzerine karantina uygulaması başlatıldı.

Tokat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ümit Ok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bakanlıkça uygulanan zorunlu ilkbahar ve sonbahar aşılama kampanyası çerçevesinde yılda iki kez tüm büyükbaş hayvanlara şap aşısı uygulandığını söyledi.

Yaptıkları denetimler sırasında Kervansaray köyünde şap hastalığına rastladıklarını belirten Ok, "Kervansaray köyü ile ortak merayı kullanan Yatmış, Güzelce, Dereağzı ve Tekneli köylerindeki tüm büyükbaş hayvanlara şap aşısı yapıldı. Hastalığın ortaya çıkmasından sonra il genelinde tüm büyükbaş ve küçükbaş hayvan hareketleri yasaklandı, ilimizdeki tüm ruhsatlı hayvan pazarları kapatıldı." dedi.

Ok, sonbahar aşılama çalışmalarına normalde 11 Temmuz'da başlanılacağını dile getirerek şunları kaydetti:

"İlimizde görülen şap hastalığı mihrakları nedeniyle Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyonunca karar alınmasını takiben sonbahar şap aşılama programı il genelinde hemen başlatılmıştır. Bu kapsamda partiler halinde belirli aralıklarda 213 bin 750 doz şap aşısı ilimize geldi ve ilçe müdürlüklerimize gönderildi. İl genelinde bugüne kadar 80 bin doz şap aşılaması yapılmış olup, aşılama tüm hızıyla sürüyor. En kısa sürede tamamlanması planlanan aşılama çalışmalarıyla tüm hastalık mihrakları ve 10 kilometre çevresi kontrol altına alınmış, hastalığın aktif seyri durdurulmuştur."

-Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde karantina

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı görülmesi üzerine karantina uygulaması başlatılan ilçe merkezi, Gülüç ve Kandilli beldeleri ile 30 köyde aşılama çalışmaları devam ediyor.

Ereğli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, Kepez Mahallesi'nde aile tipi bir işletmede bulunan büyükbaş hayvanlarda şap hastalığı tespit edilmesi üzerine kaymakam Nazım Madenoğlu başkanlığında toplanan İlçe Hayvan Sağlık Zabıtası Komisyonunca karantina kararı alındığı belirtildi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.