Tokat

100 yıl sonra bir ilk! Anadolu’nun en eski Türk-İslam medresesiydi

18:35 05 Ocak 2023 7 Yorum Var
100 yıl sonra bir ilk! Anadolu’nun en eski Türk-İslam medresesiydi

Tokat'ta, Anadolu'nun en eski Türk-İslam medresesi olan Yağıbasan Medresesi'nde, "Tarih Dersini Tokat'ın Tarihi Mekanlarında İşliyoruz" etkinliği aracılığıyla 100 yıl sonra ilk kez ders verildi.

Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Bilim Sanat Tarih Köprüsü Projesi çerçevesinde "Tarih Dersimi Tokat'ın Tarihi Mekanlarında İşliyoruz" etkinliği yapıldı. Yağıbasan Medresesi'nde düzenlenen programda öğrencilere "Osmanlı Devleti Kuruluş Dönemi ordu teşkilatı" konusunda ders verildi.

'BİZİM EN BÜYÜK YANLIŞIMIZ SINIFTA ÖĞRENMEYİ ÖN PLANDA TUTUYORUZ'

Yağıbasan Medresesi'nde 100 yıl sonraki ilk dersi Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu verdi. Prof. Dr. Afyoncu, Anadolu'nun en eski medresesinde tarih derslerinin yapılıyor olmasının heyecan verici olduğunu belirterek, "Tarihi mekanda öğrenme çok daha faydalı olacaktır. Bizim en büyük yanlışımız sınıfta öğrenmeyi ön planda tutuyoruz. Ancak tarih dersleri gibi kültür derslerinin bu tür mekanlarda verilecek olması daha faydalı olacaktır. Tokat bu açıdan son derece önemli. Anadolu'nun ilk medresesinde ders vermek, öğrencilerle buluşmak gurur verici bir olay" dedi.

'ÖĞRENCİLERİMİZ ANCAK GEÇMİŞİMİZDEN ALACAKLARI GÜÇLE GELECEĞİ İNŞA EDEBİLECEKLER'

Vali Numan Hatipoğlu ise tarih ve sosyal derslerinin tarihi mekanlarında işlenmesinin öğrenciler üzerinde çok daha etkili olacağına inandıklarını belirterek, "Bu anlamda bu tür dersleri Yağıbasan Medresesi, restorasyon çalışmaları tamamlanmak üzere olan Gökmedrese gibi mekanlarda vererek, öğrencilerimizin tarihi taşlara dokunmaları ile yarınlara çok daha köklü ve iyi bir şekilde hazırlanacaklarını düşünerek "tarih derslerimizi tarihi mekanlarda görüyoruz" uygulamasına geçtik. Öğrencilerimiz ancak geçmişimizden alacakları güçle geleceği inşa edebilecekler. Buralarda bu şuurla yetişecek gençlerimizin inşallah yarınlarımızda çok daha duyarlı ve bilinçli işler çıkaracaklarına inanıyorum" diye konuştu.

ANADOLU'NUN EN ESKİ MEDRESESİ MÜZE OLARAK DA HİZMET VERİYOR

Danişmentliler Dönemi'nde Sulu Sokak bölgesinde Nizameddin Yağıbasan tarafından ilk Türk-İslam Bilim Üniversitesi olarak yaptırılan, gök bilimi ve tıp eğitimi verilen medrese, turizme kazandırıldı. Medrese, Tokat Belediyesi tarafından "Türk, İslam ve Bilim Müzesi" olarak  geçtiğimiz yıl hizmete sunuldu.

YORUMLAR

7 Yorum Var
  • cemal a. 1 yıl önce Şikayet Et
    Erzurum da bunu biz yıllardır yapıyoruz. Bakınız Kongre binası. İlgili konular öğretmenlerimiz tarafından bizzat tarihi mekanlarda işleniyor.
    Cevapla
  • Muhittin 1 yıl önce Şikayet Et
    Kendi öz kültürümüze dönsek ne kadar güzel olurdu, gençlerimize yüz yıl önceki kültürümüzü ilmek ilmek işlemeliyiz. Tarihi mekanların bu şekilde ve daha da geliştirilerek değerlendirilmesi çok güzel olur.
    Cevapla
  • Tokat 1 yıl önce Şikayet Et
    Eyüp Eroğlu hizmet ediyor. Varolsun. Hasan Erdem Bey teşekkürler...
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir Tokatlı olarak Gurur duyuyorum...
    Cevapla
  • Kadıoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    Güzel ve etkili bir düşünce! Olayları, yani tarih, kültür ve sanat içeren dersleri kendi mekanlarında yaşayarak dinlemenin daha etkili ve anlaşılır olması, öğrencilerimiz açısından sıkılmadan çok daha güzel ve farklı bir ortamda olmanında keyifini öğrenerek yaşayabilirler. Tebriklert Tokat Tebrikler Sn.yetkililer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.