Tokat

Türkiye'de ilk kez yapılıyor, çiftçiler yoğun ilgi gösterdi

12:50 03 Ekim 2023 5 Yorum Var
Türkiye'de ilk kez yapılıyor, çiftçiler yoğun ilgi gösterdi

Tokatlı çiftçiler, Türkiye'de ilk defa atık hayvan kanından yapılan sıvı gübreye yoğun ilgi gösterdi.

Mezbahanelerde kesilen hayvanların atık kanlarından üretilen sıvı gübre, atık oranını sıfıra indirirken, çiftçilere de gübre oluyor. Balıkesir ilinde üretimi yapılan bu gübreye Tokatlı çiftçilerin talebi yoğun oldu. Sıvı halde bulunan atık kandan üretilen bu gübre dron ile havadan tarladaki mahsulle buluşuyor. Sıfır Atık projesi çerçevesinde üretilen bu gübre, ürünlerde 9 tondan 17 tona kadar bir verim artışı sağlayabiliyor.

"Hayvan kanından gübre ve kan unu elde ediyoruz"

Türkiye'de ilk defa hayvan kanından gübre yaptıklarını belirten Emre Yurtnaç, "Türkiye de ilk defa hayvan kanından gübre ve kan unu elde ediyoruz. Bizim bu çalışmamızdan önce mezbahanelerdeki bu kanlar atkı olarak değerlendiriliyordu. Çıkan bu kanlar dereye atı tesislerine karıştırılıyordu. Biz de Türkiye'de Sıfır Atık projesini göz önüne alarak hayvanların atık olan malzemeleri ile ilgili çalışma başlattık. Biz de bu çalışma istikametinde mezbahanelerde atık olarak değerlendirilen hayvan kanlarını tekrardan ekonomiye kazandırıyoruz. Bu kandan protein, organik gübre gibi materyaller üretiyoruz. Ürettiğimiz bu gübreyi de çiftçilerimize organik gübre olarak sunuyoruz. Çiftçilerimizden olumlu dönüşler aldık tonajlarda artışlar görüldü, bitkilerin hastalıklara karşı dirençli olması gibi sonuçlar elde ettik. Bu proje sayesinde mezbahanelerden gelen kanı Sıfır Atık oluşturarak geri kazandırıyoruz. Ülkemizde genellikle gübre dışarıdan geliyor. Geçtiğimiz yılda yanlış bilmiyorsam 50 milyon dolar gibi bir para gübreye gitti. Biz de bunu neden ülkemizde üretmeyelim, bu para neden ülkemizde kalmasın dedik. Biz bunu yapabiliriz başarabiliriz diyerek yola çıktık. Tamamen helal kesim olan ve bizim dinimizce uygun olan hayvan kanından ürünler elde etmeye başladık. Kanda bu materyaller oldukça fazla bulunuyor. Bu materyalleri 4 yıllık Ar-Ge çalışması sonucunda ürünü elde ettik. Çiftçilerde denemeler yaptık, domateste 9 tondan 17 tona kadar bir verim artışı aldık. İzmir, Manisa gibi şehirlerde dağıtım sağladık ve çiftçilerimiz oldukça memnun durumda. Şimdide Tokat'a geldik, çiftçiler yoğun ilgi gösterdi. Şu an Karadeniz'e açılım sağladık, Karadeniz'de fındıkta kullanılıyor" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

5 Yorum Var
  • Yalnız bozkurt 7 ay önce Şikayet Et
    Allahın yasak ladığından hiçbirşey elde edilmez,ancak bela getirir insanın başına,
    Cevapla
  • dedeoğlu 7 ay önce Şikayet Et
    Allah İnsana helal yada haram olan her türlü canlının kanını içmeyi haram kıldı ama insan eliyle işleyip farklı ürünler elde ederek başka başka işlerde kullanıp değerlendirmeyi değil. Ürettiğini gıda niyetine doğrudan ağzına alıp yutmadıkça sorun yok gibi.
  • ali 7 ay önce Şikayet Et
    Deli danadan sonra Deli tarlayıyı bekleyelim gari...
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    o mahsulü yiyen kişiler de artık vampire dönüşmeye başlar sonra da birbirimizi yeriz
    Cevapla
  • sigortacı 7 ay önce Şikayet Et
    Peki dışkısından yapılan gübre için ne diyorsun. birbirimizin dışkısını yiyoruz demezsin umarım.
    İlk beğenen sen ol
  • dedeoğlu 7 ay önce Şikayet Et
    ne alaka, yediğimiz etlerin en az %30 zu kan değilmi, eti sık bakalım ne çıkıyor.. Ayrıca adam gübre üretiyoruz diyor, yemek için gıda üretiyoruz demiyor. Şu haberleri beyninizle okuyun.
  • vatandaş 7 ay önce Şikayet Et
    Allah Allah acaba Diyanete yada çeşitli din Alimlerine danışıldı mı ben kanı haram diye biliyorum
    Cevapla
  • dedeoğlu 7 ay önce Şikayet Et
    Doğru hatırlıyorsun, helal yada haram olan her türlü hayvanın kanını içmek haram, ama kanı işleyip başka endüstriyel ürünler (gıda hariç) elde ederek başka işlerde kullanmak farklı bir konu. Düşünsene hayvan dışkısı yemekte helal değil ama gübre, gaz, yalıtım malzemesi, kompozit ürünler vs elde ederek her türlü işlerimizde kullanıyoruz.
    İlk beğenen sen ol
  • Ziraat Müh. 7 ay önce Şikayet Et
    Ürün içeriği hakkından ziyade uygulanmasıyla ilgili yazmak istedim. Bu ürün çok yoğun olduğundan dolayı dronda mutlak surette pompa arızası meydana geliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.