Trabzon

Ortahisar Belediyesinden atık yağ yarışması

15:57 13 Aralık 2015
Ortahisar Belediyesinden atık yağ yarışması

 Ortahisar Belediyesince düzenlenen Atık Yağ Yarışması, 20 Mayıs'ta sona erecek.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, yaptığı yazılı açıklamada, atık yağların suya, toprağa ve çöpe atılmaması gerektiğini belirtti.

Atık yağların doğada yarattığı kirliliğin ortadan kaybolmasının bin yılları bulduğuna işaret eden Genç, şöyle devam etti:

"Unutmayalım ki en iyi temizlik kirletmemektir. Daha temiz, daha sağlıklı bir Trabzon'da yaşamak için çöplerinizi belediyemizin belirlediği noktalardaki çöp yerlerine bırakınız. Ambalaj atıklarınızı metal çöplerden ayrı biriktirip belediyemizin belirlediği noktalardaki geri dönüşüm kutularına atınız. Kızartma sonrası oluşan atık yağlarınızı kavanozda veya uygun bir kapta biriktiriniz. En az 5 litreye ulaştığında alınması için Ortahisar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne ait Alo Temizlik Hattı'nı arayın. Kızartma yaptıktan sonra saklanan atık yağları lavaboya, kanalizasyona ve çöpe dökmeyiniz."

Genç, bir litre kullanılmış yağın, bir milyon litre içme suyunu kirlettiğine dikkati çekerek, "Kullanılmış bitkisel yağlar, atık su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturuyor. Bitkisel yağlar, kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralması ve tıkanmalara sebep olmaktadır. Evsel atıklarla karıştırılan bitkisel atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar vermektedir" ifadesini kullandı. 

 Atık yağ konusunda çevre bilinci oluşturmak, atık yağların su kaynaklarını ve doğayı nasıl kirlettiğini vatandaşlara anlatmak amacıyla düzenlenen yarışmaya katılanlar, topladıkları atık yağları en az 5 litreye ulaştığında Ortahisar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğüne ait Alo Temizlik Hattı'nı arayarak görevlilere teslim edecek. Yarışma sonunda birinci olan halı yıkama makinesi ve 15 litre yağ, ikinci olan ütü ve 10 litre yağ, üçüncü olan ise blendır ve 5 litre yağ ile ödüllendirilecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.