Trabzon

Görme engelli yüzücünün hedefi milli takım

11:42 14 Aralık 2015
Görme engelli yüzücünün hedefi milli takım

MELTEM YILMAZ - Trabzon'da yaklaşık 1 yıl önce profesyonel olarak yapmaya başladığı yüzmede, yurt içi yarışmalarda 11 derece elde eden 32 yaşındaki görme engelli sporcu Abdurrahman Aydın, milli takımı hedefliyor.

Doğuştan görme bozukluğu bulunan, rahatsızlığı zamanla ilerleyen Aydın, geçirdiği 4 ameliyatın ardından yüzde 15 görerek hayatına devam ediyor.

Yaşadığı zorluklara rağmen eğitiminden vazgeçmeyen Aydın, yaklaşık 2 yıl önce Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Fatih Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldu. Eğitimin yanında yüzme tutkusundan da vazgeçmeyen Aydın, profesyonel olarak yaklaşık 1 yıl önce başladığı yüzmede, 11 derece elde etti.

Milli Eğitim Müdürlüğü'nde memurluk yapan, Trabzon Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tedavi olduğu dönemde eğitimine 4 yıl ara verdiğini söyledi.

Eğitimde yaşadığı zorlukların, kendisini hedeflerinden vazgeçirmediğini anlatan Aydın, "Karşıma çıkan zorluklarla sürekli mücadele ettim ve pes etmedim. Bütün zorluklara rağmen KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü'nden mezun oldum ve emeğimin karşılığını aldım" ifadelerini kullandı.

Aydın, karşısına çıkan sorunları bir şekilde aştığını vurgulayarak, "Milli Eğitim Müdürlüğü'nde şu an memur olarak çalışıyorum. Eğitim ve iş hayatım dışında benim için spor da çok önemli. Spor benim hayatımda hep vardı. İyi gördüğüm zamanlarda basketbol oynuyordum. Daha sonra ise yüzmeye merak sardım" dedi.

 

- "Görme engelli bireylerin hayatında spor çok önemli"

 

Yazları denizde geçirdiğini, 13 yaşında yüzmeye başladığını anlatan Aydın, şunları söyledi: 

"Yüzmek benim için çok özeldi ancak bir spor kulübü çatısı altında değildim. Bunun için bir spor kulübü olduğunun farkında bile değildim. Bilseydim daha erken yaşlarda başlardım. Üniversite dönemimde insanları tanıdıkça, biraz daha aktifleşince görme engellilere yönelik spor federasyonu olduğunu öğrendim. Bu beni umutlandırdı ve işe Trabzon'da  Görme Engelliler Sanat ve Spor Kulübü'nü kurarak başladım. Bu sayede Trabzon'da da az görenler ve hiç görmeyenler de spor yapabilecekti."

Kulübün  2013 yılında kurulduğunu bildiren Aydın, 2014-2015 sezonunda başarılara imza attıklarını kaydederek, "Ben de yöneticiliğini yaptığım kulüp sayesinde profesyonel olarak yüzmeye başladım. Yaklaşık 1 yıl gibi kısa bir sürede 11 madalya elde ettim. Bunun içerisinde Türkiye birinciliği, ikinciliği ve üçüncülüğü var" diye konuştu.

Elde ettiği bu derecelerin ardından hedef büyüttüğünü anlatan Aydın, "Hedefim 11 madalya ile sınırlı kalmamak, milli takım sporcusu olmak ve uluslararası şampiyonalarda ülkemi temsil etmektir. Bunun için de mücadele edeceğim. Yıl boyunca antrenmanlarım devam ediyor ve haftada yaklaşık 3 bin metre yüzüyorum" şeklinde ifadeler kullandı. 

 

- "Aileler çocuklarını yönlendirmeli"

 

Görme engelli bireylerin hayatında sporun önemli olduğuna işaret eden Aydın, şöyle konuştu:

"Engelli bireylerin aileleri de spor konusunda çocuklarını yönlendirebilmeli. Ben bilmediğim için bu işe çok geç yaşta başladım. Küçük yaşta spora başlamada ailelerin önemli bir payı var. Ailelerin bu konuda yönlendirmesi, az gören ya da hiç göremeyen bireylerin de spor yapabileceklerini bilmeleri gerekiyor. Görme engelli bireyler açısından spor yapabilmek hem sosyal hem de rehabilite açısından büyük önem arz ediyor."

 

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.