Trabzon

69. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

11:15 02 Ocak 2016
69. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır"

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, üç haftadan uzun süren öksürüğü olanların en yakın sağlık kurumuna başvurmaları gerektiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 3-9 Ocak tarihleri arasında düzenlenecek, 69. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası'nda, halkın verem hastalığı ve hastalıkla mücadele konusunda bilinçlendirilmesini amacıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirileceğini belirtti.

Türkiye'de yeni tespit edilen verem hastası sayısının her yıl ortalama yüzde 6-7 oranında azaldığını vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Ülkemizde yürütülmekte olan veremle mücadele kapsamında 2005 yılında 20 bin 535 olan vaka sayısı 2013 yılında 13 bin 378'e düşmüştür. Aynı doğrultuda ilimizde de 2005 yılında 248 olan vaka sayısı 2014 yılında 137'e düşmüştür. Ülkemiz genelindeki hastaların yüzde 58'ini erkek, yüzde 42'sini kadınlar oluşturmaktadır. Hastaların yaklaşık yüzde 65'i de akciğer tüberkülozudur. Hastaların yüzde 6'sı yabancı uyrukludur."

Hamzaoğlu, veremin tedavi görmemiş aktif tüberkülozlu kişilerin öksürme ve hapşırmasıyla ortama yayılan mikrobun solunum ile alınması sonucu bulaşan hastalık olduğuna dikkati çekerek, tedavi görmemiş verem hastasının yılda 10-15 kişiye bu hastalığı bulaştırabildiğini sözlerine ekledi.

Veremin genel belirtileri arasında halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, 2-3 haftadan fazla süren öksürük, nefes darlığı bulunduğuna işaret eden Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Üç haftadan uzun süren öksürüğü olan vatandaşlarımız en yakın sağlık kurumuna başvurmalıdır. İlimizde, tüm Aile Sağlığı Merkezlerinde verem hastalığı belirtileri olan şüpheli vatandaşlarımızın ücretsiz muayenesi yapılmaktadır. Balgam örnekleri alınarak gerekli tetkikler gerçekleştirilmektedir. Ortahisar Toplum Sağlığı Merkezimize bağlı Verem Birimimizde (Verem Savaş Dispanseri) ücretsiz olarak şüpheli bireylerin akciğer grafileri, mikrofilmleri ve balgam tetkikleri yapılmaktadır. Tüberküloz teşhisi konulan hastalarımızın tedavileri ücretsiz olarak sağlık personellerimiz kontrolünde doğrudan gözetimli tedavi ile gerçekleştirilmektedir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.