Trabzon

Doğu Karadeniz'in endemik bitkileri dünyaya tanıtılacak

11:29 19 Nisan 2016
Doğu Karadeniz'in endemik bitkileri dünyaya tanıtılacak

TUNCAY BEKAR - Trabzon'da yapılacak Ekopark-Bitki Müzesi ile Doğu Karadeniz'e özgü endemik bitki türlerinin korunup turistlere tanıtılması ve oluşturulacak modern yaşam alanlarında insanların rahat nefes alması hedefleniyor.

Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz'in doğası, endemik bitki türleri ile her mevsim ayrı güzelliğe büründüğünü belirterek, yörenin dünyanın en zengin endemik bitki türlerini bünyesinde barındırdığını söyledi. Bu yönüyle özellikle alternatif turizme yönelen yerli ve yabancı turistlerin, Doğu Karadeniz'e akın ettiğini belirten Genç, bir çok botanikçinin de endemik bitki türlerini incelemek amacıyla Doğu Karadeniz'e geldiğini kaydetti.

Yörenin endemik türlerine sahip çıkmak, halkı endemik bitki türleriyle buluşturmak için Ekopark-Bitki Müzesi Projesi hazırladıklarını ifade eden Genç, şunları anlattı:

"Ekopark-Bitki Müzesi projemiz, düzenlenen yarışmada dünyanın dört bir yanından belediyelerin gönderdiği projelerle yarıştı. İlk 30 proje, EXPO Fuarı'na katılma hakkı elde etti. Karadeniz Bölgesi'nden belediye bazında proje yarışmasına katılan tek belediye Ortahisar oldu. Dünyanın dört bir yanından gelen 530 proje arasında, Trabzon Ortahisar Belediyesi'nin bu projesi 15. olarak büyük bir başarıya imza attı. Projemiz Antalya'daki fuarda sergilenecek." dedi.

Genç, söz konusu projeyi Trabzon il merkezindeki Beşirli Mahallesi'nde hayata geçireceklerini kaydederek, şunları söyledi:

"Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü, Beşirli Mahallesi'ndeki Tanjant Köprüsü altındaki 12 bin 182 metrekarelik alanı Ekopark-Bitki Müzesi yapılmak üzere belediyemize devretti. Bu alana yapacağımız proje içinde yöreye uygun ekolojik su parkı, çok amaçlı kent çayırı, dinlenme birimleri, açık hava sineması, oturma basamakları, ahşap yürüyüş yolları, ağaç üstü yürüyüş yolları ve çocuk oyun alanları yer alacak. Projeyle, yöreye özgü endemik bitki türleri de korunmuş olacak."

- "Proje Doğu Karadeniz için örnek olacak"

Ekopark-Bitki Müzesi'nde yöreye özgü endemik bitki türlerinin yer alacağını vurgulayan Genç, "Endemik bitki türlerimizin tanıtımının sağlanması, halk nezdinde bu bitkilere yönelik bir farkındalık oluşturulması amacıyla bu müzeyi bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Yeşilin binbir tonuna sahip Trabzonumuz'daki bu proje Doğu Karadeniz için örnek olacak." diye konuştu.

Genç, projenin hayata geçirilmesiyle hem yöre halkının, hem kente gelen yerli ve yabancı turistlerin, şehrin stresinden ve gürültüsünden uzak bir ortamda rahat nefes alacağını hem de yörenin endemik bitki türlerini tanıma fırsatı bulacağını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.