Trabzon

Trabzon'daki "Hrant Dink cinayeti" davası

13:02 23 Haziran 2016
Trabzon'daki "Hrant Dink cinayeti" davası

İstanbul'da öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmalarına rağmen, kanuni işlemleri başlatmayarak görevlerini ihmal ettikleri öne sürülen dönemin İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanığın yeniden yargılanmasına devam edildi.

Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar gelmedi. Sanık avukatlarından Nurhayat Bayraktar'ın hazır bulunduğu duruşmaya mazeret bildiren Dink ailesi ile diğer sanıkların avukatları katılmadı.

Hakim, sanıklardan Astsubay Gazi Günay'ın ifadesinin henüz gelmemesi ve eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Mahkeme, Günay'ın ifadesinin alınması ve eksikliklerin giderilmesi sonrası, kendi mahkemelerindeki bu dava ile Albay Ali Öz'ün, Dink cinayetine ilişkin yargılandığı Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın birleştirilip birleştirilmemesi konusunda karar verecek.

- Olayın geçmişi

Gazeteci Hrant Dink cinayetine ilişkin, dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve 7 asker hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde "görevi ihmal ve evrakta sahtecilik" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Dava sürerken, Adalet Bakanlığının incelemesi sonucu Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde de Albay Öz'e aynı suçtan ikinci dava açılmış ancak mahkeme, aynı suçtan iki dava olamayacağı gerekçesiyle davayı reddetmişti.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince, Dink'in öldürülmesi olayında "görevi ihmal" suçunu işledikleri kanaatine varılan Albay Ali Öz ile Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ın altışar ay, Astsubaylar Hüseyin Yılmaz, Okan Şimşek ve Uzman Çavuşlar Hacı Ömer Ünalır ile Veysal Şahin'in dörder ay hapis cezasına çarptırılmasına, Astsubay Gazi Günay ile Uzman Çavuş Önder Araz'ın ise delil yetersizliğinden beraatine karar verilmişti.

Dink ailesinin avukatlarının başvurusu üzerine Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararını görüşen Yargıtay, dosyaların Ağır Ceza Mahkemesinde birleştirilmesi gerektiği halde davanın Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesince reddedilmesinin usule aykırı olduğunu belirterek, mahkemenin kararını bozmuştu. Bu karar üzerine Öz, Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden yargılanmasına başlanmıştı.

Bu süreçte Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin Dink cinayetine ilişkin kararının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Dink'e suikast hazırlığı konusunda istihbari bilgiye ulaşmasına rağmen kanuni işlemleri başlatmayarak görevlerini ihmal ettikleri ileri sürülen Albay Öz, Yüzbaşı Yıldız ve 4 asker hakkında verilen kararı bozmuştu.

Yargıtay, sanıkların "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçundan da yargılanması gerektiğine hükmetmişti. Yargıtayın bu kararı üzerine dava, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinin kapatılması sebebiyle Trabzon 5. Asliye Ceza Mahkemesine devredilmişti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.