Trabzon

Yeşilay Haftası

13:37 28 Şubat 2017
Yeşilay Haftası

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, "Sigara, sadece kullanan kişiyi değil, toplumun tamamını etkileyen, çok önemli bir psikososyal sorundur. O kadar önem arz eden bir sorundur ki sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için dünyada yaklaşık her yıl bir milyon kişi hayatını kaybetmektedir" ifadelerini kullandı.

Hamzaoğlu, Yeşilay Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, halkın bağımlılık konusunda bilinç ve farkındalık düzeylerinin daha da artırılmasını hedeflediklerini belirtti.

Bağımlılığın, kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkilediğini anlatan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Çocuklarında meydana gelen ani karakter, davranış değişiklikleri ve her zamankinden fazla para harcamalarında iyi bir gözlemci olup, ilgilerini esirgememelidirler. Gerektiğinde mutlaka bir uzmana danışmalıdırlar. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimizi bütün kötü alışkanlıklardan korumak hepimiz için toplumsal görev kabul edilmeli ve herkes bu konuda üzerine düşen görevi yerine getirmelidir."

Dünyada en yaygın kullanılan ve bağımlılık yapan maddenin sigara olduğunu belirten Hamzaoğlu, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşların Sağlık Bakanlığının "Alo 171" numaralı sigarayı bırakma danışma hattını arayabileceklerini hatırlattı.

Hamzaoğlu, kent merkezinde kurulan Sigara Bırakma Merkezlerinin iletişim bilgilerinin (www.trbhsm.gov.tr) web sitesinde bulunduğunu belirterek, "Alkollü içkiler, şuuru etkilemek suretiyle sarhoşluk veren maddelerdir. Alkolün sinir sistemi, kan dolaşımı, karaciğer, böbrek, mide ve bağırsak sistemine olumsuz etkileri vardır. Beyni uyuşturur, yürüme ve denge bozukluğu yapar. Heyecan, telaş, korku, sinir buhranları gibi çeşitli ruhi bozukluklara yol açar. Algılama ve algıladığını uygulama yeteneğini bozduğu için birçok olumsuz sonuçlara neden olur" ifadelerini kullandı.

Hamzaoğlu, toplumda sağlık kalitesinin yükseltilmesi, sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerden uzak sağlıklı nesillerin yetiştirilebilmesi için yürütülen çalışma, eğitim ve desteklerin devam ettiğini belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.