Trabzon

Dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de kaçak yapılar yıkılıyor

16:54 21 Mayıs 2022 4 Yorum Var
Dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de kaçak yapılar yıkılıyor

Trabzon Uzungöl'deki kentsel dönüşüm projesi kapsamında altyapı çalışmaları tamamlanırken ikinci etapta ise göl kıyısını çevreleyen kaçak yapılar yıkılıp, görsel estetiğe sahip, doğal rekreasyon alanları oluşturulacak.

Çaykara ilçesinde dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de otel, pansiyon ve iş yeri sayısının her geçen gün artış göstermesiyle başlayan imar kirliliği tartışmaları üzerine harekete geçildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın desteğiyle Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından göl ve çevresinde iki etaplık 'Rehabilitasyon ve İyileştirme Projesi' hazırlandı. Projeyle görsel estetiğe sahip, doğal, çevreye uyumlu, dayanıklı malzemeler kullanılarak Uzungöl ve çevresindeki günübirlik rekreasyon alanları oluşturulması planlandı. Altyapı çalışmaları tamamlanan projenin ikinci etabında uygulanacak kentsel dönüşümle göl kıyısını çevreleyen hazine arazisi üzerindeki kaçak yapılar yıkılacak, özel mülkiyetli araziler ise kamulaştırılacak. Görüntü kirliliği ortadan kaldırılacak olan Uzungöl, yapı yoğunluğundan arındırılmış olacak.

“BÜYÜK BİR PROJEMİZ VAR”

Türkiye’nin sayılı turizm destinasyonları arasında yer alan Uzungöl'ün cazibesini daha da artırmak için çalıştıklarını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, "Uzungöl ile ilgili büyük bir projemiz var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'mız ve TOKİ Başkanlığı'mız ile birlikte Uzungöl'ü bir bütün olarak ele alıyoruz. Oranın altyapısını zaten geldiğimiz günden itibaren yoğun bir gayretle tamamlamıştık. Şimdi üstyapısına başlıyoruz. Büyük bir proje, önümüzdeki günlerde TOKİ Başkanlığı tarafından ihale ediliyor. Uzungöl girişinden çıkışına kadar bir bütün olarak ele alındı. Yolların, kaldırımların ışıklandırmalarının, aydınlatmaların bütünüyle ele alındığı yeni bir büyük proje bu. Burada hedefimiz gölle gölün etrafını çeviren yol arasında herhangi bir yapının kalmaması. Elbette diğer yapılaşmalarla ilgili herhangi bir yıkım söz konusu olmayacak. Ancak gölün kenarında bulunan bazı kaçak yapılarla ilgili böyle bir işlem gerçekleştirilecek. Onunla ilgili olarak önümüzdeki günlerde proje hayata geçirildiğinde aynı zamanda Uzungöl'ün içerisindeki yollara olan bazı işgalleri de ortadan kaldıracağımıza inanıyoruz" diye konuştu.

“GÖL ÇEVRESİNİN DÜZENE GİRMESİNİ BEKLİYORUZ"

Göl çevresiyle ilgili planlanan çalışmaların başlamasını beklediklerini söyleyen turizmci Murat Akyüz de "Bu sezon bir düzenleme gelmesini bekliyorduk ama gelmedi. Halen daha göl çevresindeki kötü görüntü devam ediyor. İmarın gecikmesiyle alakalı bir sıkıntı yaşandığını düşünüyorum. En azından bu sezon gelen insanlarımız Uzungöl'ün gerçek tabi güzelliğini görselerdi diye arzu ederdik. Göl çevresindeki kötü görüntü devam ediyor. Renk renk çadırlarla kulübeler yakışmıyor, göl çevresinin düzene girmesini bekliyoruz" dedi.

“BİR AN ÖNCE MÜDAHALE EDİLMELİ”

Uzungöl'e gezmeye gelen Esin Çetintaş ise "Ciddi bir çarpık yapılaşma olduğu aşikar. Burası içler acısı. Bir an önce bu duruma müdahale edilmeli. Her geçen gün burada özellikle göl kenarında oluşan yapılaşma artıyor. Dün gece çay içerek manzarayı izlediğim yerde ertesi sabah kalktığımda baraka yapıldığı görebiliyorum. Umarım bu duruma el atarlar" diye konuştu.

YORUMLAR

4 Yorum Var
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlar yapilir iken uyan mallari kim ise atacaksin hapise gøz yumuyorlar ayni chp olan cok yerde ayni burda hangi belediye var bilmiyorum fark etmez hapsie atacaksin imar affi kesin yasak olacak bir daha kimse cikarmasi sonra ortaya bu cikiyor herkes nasil olsa belediye gøz yumar devlet af eder diyor bu kesin bitmesi gerek bunun icin kanun cikarmak gerek imar affi yasak kacar yer yuz yil gecmis olsa yikilir diye herkes agzini acmis devlette uygun zaten secim geliyor dokunma kafasi ile sistem olmz gitmez ne kadar kacar yer var ise ulke yikilacak o kacak yapana yuklu ceza ve hapis verilecek
    Cevapla
  • Fikri 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben ilk olarak 98 yılında gitmiştim. O zamanki haline gelmesi imkansız. 2008 yılında gittiğimde mahvolmuştu. Şimdiki haline diyecek bişey yok zaten. Aydere de el atmazsalar aynı olacak
    Cevapla
  • Türk 1 yıl önce Şikayet Et
    Tamamının yıkılması lazım.
    Cevapla
  • caykarali 1 yıl önce Şikayet Et
    Yikamazlar. Yalandan yere show
  • İst 1 yıl önce Şikayet Et
    Bı yerin içine etmekte üstümüze yok.
    Cevapla
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.