Tunceli

Hozat ilçesindeki örtü altı yangını

17:04 18 Ağustos 2018
Hozat ilçesindeki örtü altı yangını

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol, Tunceli'nin Hozat ilçesi Aliboğazı mevkisinde devam eden örtü yangınının bahsedildiği gibi yaygın yangın olmadığını ve kısmen kontrol altına alındığını bildirdi.

Milletvekili Erol, beraberindeki CHP Elazığ ve Tunceli il başkanları ile ilçenin Türktaner köyü yakınlarında bir tepeden Aliboğazı bölgesinde devam eden örtü yangınının olduğu bölgeyi inceledi.

Erol, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, ilçede bir süredir devam eden yangını yerinde incelemek için bölgeye geldiklerini söyledi.

Bölgede ormanlık alandaki otların yandığını belirten Erol, "Bu ormanlar Tunceli'nin ormanları değildir, ülkedeki her orman Türkiye'nin milli serveti ve Türkiye'nin ormanıdır." dedi.

Yangınlara karşı ilgili birimlerin hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayan Erol, şöyle konuştu:

"Hükümetimizin, devletimizin, bürokrasimizin yapması gereken bu tür orman yangınlarına önceden tedbir alarak araç gerecini hazır hale getirebilmektir. Sevindirici olan şu, bölgede öyle bahsedildiği gibi çok yaygın yangınla karşı karşıya değiliz. Daha çok Hozat Belediye Başkanı Celaleddin Polat'ın da söylediği gibi geceleri sönen, gündüzleri tekrar alevlenen bir bitki örtüsü yangını var. Yangının geceleri sönmesinin nedeni ısının düşmesi, nemin artması, gündüzleri tekrar alevlenmesi de bölgenin boğaz olması nedeniyle esen rüzgarlardan kaynaklı alevin tekrar canlanması ya da havaların sıcak olması."

Yangınla ciddi bir mücadele yapıldığına işaret eden Erol, "Hozat Belediyemiz, Orman İşletme Müdürlüğümüz, kamu kuruluşlarımız, sivil toplum örgütleri, vatandaşlarımız yangının kontrol altına alınması için büyük gayret sarf etmişler ve yangın kısmen de olsa kontrol altına alınmış. Bu yangın, alevli ve yaygın olmasa bile doğanın yaşam hakkını korumak için buradaki kamu kuruluşlarımız, sivil halkımız, doğaseverler yangına müdahale ediyor." diye konuştu.

- Uçaklar yangına müdahale edemiyor

Erol, ormanlarda tek bir ağacın dalının bile yanmamasını istediklerini ifade ederek, Hozat'taki yangının bir an önce tamamen söndürülmesi gerektiğini söyledi.

Bölgeye gelmeden önce Tuncel Valisi ve Belediye Başkanvekili Tuncay Sonel ile görüştüğünü anlatan Erol, Vali Sonel'in bölgedeki yangının kontrol altına alındığını ve 1-2 gün içinde tamamen söndürüleceğini söylediğini aktardı.

Bölgedeki yangına, yangın söndürme uçaklarının müdahale etme şansının olmadığını ifade eden Erol, uçakların su alabileceği havzalarının uzak olması nedeniyle yangına müdahaleye katılamadıklarını kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.