Tunceli

Böceklerin izini süren Profesör! Yeni tür peşinde...

08:52 27 Nisan 2021
Böceklerin izini süren Profesör! Yeni tür peşinde...

Entomolog Prof. Dr. İnanç Özgen, Doğu ve Güneydoğu’daki dağlarda böceklerin izini sürerek, yeni türlerin kayıt altına alınmasını sağlıyor.

Prof. Dr. Özgen, üniversitenin desteğiyle, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki akademisyenlerle 1996 yılından bu yana böcek çeşitliliğini ortaya çıkarmak ve biyoçeşitliliğin korunmasını sağlamak için çalışma yapıyor.

Rus, İtalyan ve Fransız araştırmacıların da desteğiyle yürütülen çalışmalarda 25 yılda 50’ye yakın böcek türü tespit edilerek, literatüre kazandırıldı.

Özgen, son 5 yıldır güvenlik güçlerince yürütülen başarılı operasyonlarla huzurun tesis edildiği dağlarda bilimsel çalışmalarını yoğunlaştırdı. Son olarak Tunceli’de yaptığı çalışmada 1990 yılında Irak’ta görülen “Rhyparochromus Tisifone Linnavuori” türündeki böceğin varlığını tespit ederek, kayıt altına aldı.

 “Türkiye faunasına kazandırdığımız pek çok tür var”

Prof. Dr. Özgen, yeni türlerin ortaya çıkarılması, böcek çeşitliğinin artırılması çalışmalarının tüm hızıyla sürdürdüğünü söyledi.

10 yıldır Rus, İtalyan ve Fransız araştırmacılarla iş birliği halinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Elazığ, Bingöl, Tunceli ve Malatya gibi illerde önemli çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Özgen, bu çalışmaların ve bölgenin biyoçeşitliliğinin çok önemli olduğunu belirtti.

Özgen, yıllar önce yurt dışından gelen bilim insanlarının bu bölgede çalıştığını anlatarak, “Bu çalışmalar kapsamında Türkiye faunasına kazandırdığımız pek çok tür var. 50’ye yakın böcek türünü Türkiye faunasına kazandırdık.” dedi.

“Rahat bir şekilde araziye çıkıyoruz”

Yıllarca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde çalıştığını aktaran Özgen, geçmişte araziye çıkarken temkinli yaklaştıklarını kaydetti.

Özgen, “Son 5 yıllık sürede huzur ortamının vermiş olduğu çalışmayla rahat bir şekilde araziye çıkıyoruz. Huzur ortamının biyolojik ve zoolojik çalışmalara önemli katkı yapacağını düşünüyorum. Ülkemizdeki bu huzur ortamının bölge insanına, tüm ülke insanına faydalı olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.